Naisten divarifinaalit käyntiin lauantaina – ToPo kohtaa BC Nokian!

9.4.2021

ToPon naisten joukkue on pelannut tällä kaudella Korisliigan lisäksi myös naisten divaria. Korisliigassa nuori ja kotimainen joukkue jäi niukasti pudotuspelien ulkopuolelle, mutta divarissa on kulkenut eri tavalla. ToPo voitti runkosarjan 20 ottelusta 18 kamppailua. Finaalivastustaja BC Nokia oli runkosarjan toinen 16 voitolla.


Finaalien aikataulu:

  1. La 10.4. klo 15:00 ToPo II vs. BC Nokia @ Munkkiniemen Yhteiskoulu
  2. Ti 13.4. klo 18:30 BC Nokia vs. ToPo II @ Nokian Palloiluhalli
  3. Pe 16.4. klo 19:00 ToPo II vs. BC Nokia @ Munkkiniemen Yhteiskoulu
  4. Ma 19.4. klo 18:30 BC Nokia vs. ToPo II @ Nokian Palloiluhalli (tarvittaessa)
  5. To 22.4. klo 19:00 ToPo II vs. BC Nokia @ Munkkiniemen Yhteiskoulu (tarvittaessa)

Keskinäiset ottelut runkosarjassa ToPon ja Nokian välillä menivät tasan. Koko kauden avauskierroksella Nokian Palloiluhallissa kotijoukkue oli ToPoa etevämpi lukemin 81–70. Tammikuun alussa Helsingissä, ToPo maksoi potut pottuina voittamalla 94–77.


ToPo teki selvää jälkeä HNMKY:stä välierissä

ToPo kohtasi maaliskuun lopussa pelatuissa välierissä paikallisotteluhengessä Helsingin NMKY:n. Paras viidestä pelatussa sarjassa ToPo teki selvää jälkeä Namikasta ja ottelusarja päättyi heti kolmeen otteluun. Ensimmäinen ottelu Töölön Kisahallilla päättyi ToPon 85–43 voittoon, Urheilutalolla Namika kärsi 59–95 tappion ja ToPon finaalipaikka ratkesi kolmannen kamppailun päättyessä 81–66.

”Namikaa vastaan joukkue toteutti hyvin joukkuekonseptia. Parannettavaa jäi levypallopelaamiseen ja parempaan pallosta huolehtimiseen”, kertoi finaalisarjan alla ToPon päävalmentaja Jussi Syrjänen.

Syrjänen kertoi myös ToPon prioriteeteistä naisten joukkueiden osalta.

”Divari on toiminut meidän tilanteeseemme hyvin. Nuorille pelaajille on tärkeää rakentaa tilanne, missä he pääsevät pelaamaan kokeneita ja fyysisesti valmiimpia pelaajia vastaan. Tähän tarkoitukseen meidän tapauksessamme toimii Korisliiga. Sen lisäksi on hyvä olla paikka, missä pääsemme toteuttamaan asioita vapaammassa ympäristössä, ja meillä se on divari. Toinen vaihtoehto tälle olisi U19-sarja, mutta nykysysteemissä HBA on tuhonnut U19 SM-sarjan.”

ToPo on pelannut divaria hyvin pitkälti samoilla pelaajilla, mitä naisten Korisliigaa. ToPon parhaina pisteiden tekijöinä ovat temmeltäneet Elina Mäntynen (17.4 pts), Mirva Karvinen (12.9 pts) sekä Meri Kanerva (11.5 pts). Magdalene Agyei (13.6 pts) on pelannut tällä kaudella vain viidessä divariottelussa, mutta viimeisimmässä Namika-ottelussa Klaukkalan NMKY:n kasvatti iski peräti 26 pistettä.

Naisten Korisliigajoukkueen pelaajistosta divarijoukkueen mukana on monet muutkin tutut pelaajat. Levypallotilaston kärjessä 9.5 levaria kaapannut ja 8.3 pistettä per ottelu heittänyt Rosa Lehti. Syöttötilaston kärkipaikkoja hallitsevat Maija Kuisma (5.0 syöttöä) sekä Tessa Virtanen (4.4 syöttöä).

Yli 15 minuuttia per ottelu ovat pelanneet myös Emilia Hulst (10.6 pts), Linda Hemmann (6.4 pts, 8.2 levypalloa) sekä Cia Eklöf (6.8 pts).

ToPon tavoitteet divarin puolella ovat erilaiset kuin Korisliigassa. Korisliigassa joukkueen katseet ovat lähtökohtaisesti tuloksessa, mutta divarissa tavoitteet ovat enemmän nuorten pelaajien kehittymisessä.

”Korisliigassa pelataan voitoista ja häviöistä. Divarissa ensisijainen tavoite on pelaajakehitys.”

Syrjänen nostaa yleisölle seurattavaksi yhden mielenkiintoisen seikan ToPon pelaamisesta.

”Meidän tavoitteenamme on, että jokaisessa korissamme on koriin johtanut syöttö. Jäädään katsomaan, miten hyvin onnistumme finaaleissa kollektiivisessa joukkuekoripallossa.”


Vastustajana BC Nokia

Denis Kucevicin valmentama joukkue oli runkosarjan toinen, ja sillä tavoin hyvin odotettu finaalivastustaja. Nokia kohtasi Helmi Capitalsin välierissä, kaksi ensimmäistä ottelua päättyivät näätäpaitojen voittoon, mutta Helmi Capitals nousi kahdella todella tiukalla voitolla vielä ratkaisevaan viidenteen otteluun. Viime tiistaina pelattu viimeinen ottelu päättyi Nokian 88–69 voittoon ja finaalipaikka oli näin tosiasia.

Nokian joukkueesta löytyy monia mielenkiintoisia pelaajia. Joukkueen paras pisteiden tekijä on ollut 59 Korisliigaottelua Peli-Karhujen paidassa pelannut Ellen Järvinen (16.4 pts, 4.9 levypalloa, 2.8 syöttöä). Joukkueen toiseksi parhaalta pisteiden tekijältä Sanni Saloselta (13.8 pts, 11.0 levaria) löytyy myös 27 ottelun Korisliigakokemus Turun Riennosta kaudelta 2014–15.

Kaksinumeroiseen pistekeskiarvoon ovat yltäneet myös ex- Catz-pelaaja Johanna Timperi (11.0 pts) sekä joukkueen syöttötilaston kärki Mona Luoto (10.2 pts, 5.0 levaria, 3.0 syöttöä). Isoa vastuuta joukkueessa ovat kantaneet myös 18-vuotias joukkueen oma kasvatti Kaisa Pirttinen (6.7 pts, 2.4 syöttöä) sekä 20-vuotias entinen Catzilainen Johanna Kalin (5.8 pts, 2.2 syöttöä).

”Täytyy sanoa että en ole katsonut BC Nokiaa, eikä ole tietoa minkälainen vastustaja Nokia on. Meidän fokuksemme on täysin omassa tekemisessä”, kertoo Syrjänen.


Mielenkiintoinen finaalisarja käynnistyy lauantaina Munkkiniemen Yhteiskoululla klo 15. Ottelu pelataan tyhjille katsomoille, mutta kamppailua voi seurata suorana lähetyksenä Ruutu+ -palvelusta. Munkkiniemen ylätasanteen selostamossa ottelua kotisohville tunnelmoi Jaakko Laakso ja kommentoinnista vastaa Suomen maajoukkuetähti Heta Korpivaara.

Kuva: Harri Vallila