Kuukausiraportti: Edustusjoukkueiden kaudet lähteneet hyvään lentoon

6.11.2021

Naisten Korisliiga sekä Miesten Divisioona A ovat lähteneet terävästi liikkeelle ja molemmat Torpan Poikien edustusjoukkueet ovat heti alusta alkaen hakeneet paikkojaan molempien sarjojen kärkipäässä. Kahdeksan kierroksen jälkeen ToPon naiset löytyvät Korisliigan neljänneltä sijalta, voiton päästä kärkikolmikosta ViVe, PeKa sekä Kouvottaret. Miehet aloittivat divarikauden kolmella voitolla, mutta viime ottelussa Honka nitisti pisteet mukaan Munkkiniemestä, joka tiputti ToPon sarjassa kolmanneksi.


Naisten kausi hyvässä vauhdissa

ToPon naisten edustusjoukkue uudistui melko isolla kädellä kauteen tultaessa. Se on varmasti näkynyt myös vielä pelikentällä, kun pelaajat jatkuvasti tutustuvat enemmän toisiinsa. ToPo avasi kautensa selvällä vierastappiolla hallitsevaa mestaria Peli-Karhuja vastaan, mutta tappion jälkeen Munkkiniemen ylpeys kaatoi Pyrinnön sekä Catzin kotikentällään ja EBT vierassalissa.

Lokakuun lopussa ToPo kärsi kitkerät kotitappiot sarjan vahvasti aloittaneita Kouvottaria sekä Vimpeliä vastaan. Varsinkin lokakuun lopun ViVe-tappio jätti varmasti itse kullekin huonon maun suuhun. Ilman Erika Davenportia sekä Henna Salomaata kovasti taistellut ToPo sai lopussa ilmaan vielä voittoheitonkin, joka osui ikävä kyllä ainoastaan rautoihin. ViVe nappasi varmasti tähän mennessä koko Naisten Korisliigakauden yhdestä parhaimmasta ottelusta lopulta 104–102 voiton. Kotitappioiden välissä ToPo haki selvän vierasvoiton Forssan Alusta.

Naiset ehtivät aloittaa jo neljä ottelua sisältävän marraskuunkin, kun joukkue haki arvokkaan 71–47 vierasvoiton Mäkelänrinteestä keskiviikkona. Varsinkin ToPon puolustuspään tekeminen vahvaa HBA:ta vastaan toimi erinomaisesti.

”Joukkueessa on hyvä henki ja harjoituksissa tehdään paljon töitä. HBA:ta vastaan oli kauden paras esitys puolustuspäässä ja siitä on hyvä jatkaa”, kertoi ToPo-valmentaja Jussi Syrjänen.

Paluun kotiin tehnyt Taru Tuukkanen on ollut edelleen erittäin hankala pidettävä jokaiselle vastustajalle, jonka myös hänen tilastonsa kertoo (19.4 pts, 13.4 levypalloa, 4.4 syöttöä). Tuukkasen kanssa ToPon isossa päässä vahvaa jälkeä on tehnyt joukkueen toinen jenkkivahvistus Erika Davenport (19.6 pts, 11.4 levypalloa, 3.0 riistoa).

Vahvan alkukauden ovat pelanneet jo viime kausilta tutut Meri Kanerva sekä Magdalene Agyei. 17-vuotias Kanerva on heittänyt palloa pussiin liki 10 pisteen keskiarvolla ja koriin johtaneita syöttöjä pelintekijä on antanut 4.5 ottelua kohden. Agyei (9.0 pts, 5.5 levypalloa) oli juuri edellisessä HBA-ottelussa vahvassa iskussa ja hänenkin alkukautensa on ollut vahvasti nousujohteinen.

Syrjänen on ollut kokonaisuudessaan naisten joukkueen alkukauteen tyytyväinen ja hän näkee, että joukkue on tällä hetkellä oikealla tiellä.

”Meidän pelitapa on hyvin erilainen kuin viime vuosina. Meillä on myös monta pelaajaa, jotka eivät ole pelanneet yhdessä aikaisemmin. Se vaatii aikaa ennen kuin saamme koko joukkueen samalle sivulle niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessä. Tämä huomioiden alkukauden tulokset ovat olleet positiivisia.”

ToPon naisten tulevat ottelut:

La 6.11. klo 15:00 ToPo – Honka
La 20.11. klo 15:00 ToPo – PeKa
La 27.11. klo 14:30 Pyrintö – ToPo
La 4.12. klo 17:00 Catz – ToPo


Miehillä mielenkiintoinen marraskuu edessä

Jos ToPon naiset uudistui tälle kaudelle runsaasti, sama tapahtui myös miesten joukkueessa. ToPon joukkueesta lähti paljon kokemusta ja taitoa, mutta näitä asioita on saatu muualta tulleista pelaajista hyvin takaisin. ToPo avasi kautensa lokakuun 10. päivä Oulussa murskavoitolla vakuuttavan esityksen jälkeen ja myös kotiavauksessa JBA jätettiin tyystin ilman mahdollisuuksia.

Kauden ensimmäinen paikallisottelu oli edessä kolmannella kierroksella, kun ToPo vieraili uudessa Urheahallissa. HBA jäi pahasti ToPon jalkoihin ottelussa oikeastaan ottelun alusta alkaen. Kauden kaikki kolme ensimmäistä ottelua päättyivät Munkkiniemen Lakersin yli 30 pisteen voittoihin.

Viime lauantaina ToPo sai kovan haasteen, kun puhtaan pelin Honka saapui Munkkiniemeen. ToPo ei onnistunut ottelussa maksimaalisella tavalla ja nuori espoolaisryhmä jenkkivahvistus Travis McConicolla lisättynä haki kymmenen pisteen vierasvoiton lukemin 79–69. Hongan huippusuoritusta sekä ToPon heikompaa heittopäivää kuvaa hyvin se, että ToPo oli jäänyt edellisen kerran alle 70 pisteen runkosarjan kotiottelussa maaliskuussa 2017.

ToPo-valmentaja Jussi Syrjänen ei Honka-tappiosta kuitenkaan hätääntynyt, vaan katseet on käännetty jo vahvasti tulevaan.

”Kolmen selvän voiton jälkeen tappio kotipelissä toimii toivottavasti hyvänä herätyksenä siihen, että harjoittelun on säilyttävä laadukkaana ja vaatimustason on pysyttävä korkealla koko ajan.”

Alkukaudella ahkerimmin palloa pussiin ToPolta on heittänyt järkälemäinen sentteri Tommy Hamilton (20.3 pts). ToPon tämän kauden joukkueessa löytyy kaksi muutakin yhdysvaltalaispelaajaa Robert Hall (11.0 pts, 5.8 levypalloa) sekä Caleb Richey (8.5 pts, 4.8 syöttöä). He kaikki asuivat jo ennestään Helsingissä, eikä heitä ole erikseen Helsinkiin lennätetty.

Paluun täksi kaudeksi ToPoon tehneeltä ”Taikuri”-Miki Kuusistolta (6.8 pts, 6.0 syöttöä) on ehditty nähdä jo sitä vanhaa tuttua taitoa ja pallon käsittelyä alkukauden aikana. Yli 500 Korisliigaottelua pelannut Eldar Skamokin (11.5 pts, 7.8 levypalloa, 4.0 syöttöä) on vaikuttanut heti ensi otteluissaan Divisioona A:ssa erinomaiselta pelimieheltä, mitä toki häneltä varmasti myös oli odotettu.

ToPolla on edessään erittäin mielenkiintoinen marraskuu, joka varmasti antaa jälleen lisää suuntaviivoja vasta alkuvetojaan vetelevälle kaudelle.

”Miehissä on naisten tavoin paljon uusia pelaajia ja pelaajat opettelevat vielä pelaamaan yhdessä. Lisäksi mukana myös uusi valmentaja, joten kaikki muutos vaatii oman aikansa. Uskon, että roolit joukkueessa tulevat selkeytymään kauden aikana. Harjoitukset ovat laadukkaita ja odotan joukkueelta tasaisempaa suorittamista myös otteluissa.”


ToPon miesten tulevat ottelut:

Su 7.11. klo 17:00 Huima – ToPo
La 13.11. klo 18:00 ToPo – Kristika
Su 21.11. klo 17:30 Helsingin NMKY – ToPo
La 27.11. klo 18:00 ToPo – Kouvot Akatemia


Marraskuun jokaisena neljänä lauantaina on korisviihdettä tarjolla Munkkiniemessä! Naisten ottelut alkavat kello 15, miesten ottelut tuttuun kotimatsiaikaan, lauantaialkuillan viihteenä kello 18. Nähdään Mykissä!

La 6.11. klo 15:00 ToPo – Honka
La 13.11. klo 18:00 ToPo – Kristika
La 20.11. klo 15:00 ToPo – PeKa
La 27.11. klo 18:00 ToPo – Kouvot Akatemia