Kiitos Juuso & Tuomas

20.7.2021

Kaikki ei ole enää Munkkiniemessä kuten ennen. Torpan Poikien monivuotiset luottoratsut, kapteeni-Juuso Kauppinen sekä Munkkiniemen sheriffi Tuomas Laine eivät jatka ToPon riveissä kaudella 2021-22.


Kiitos Juuso

27-vuotias Juuso Kauppinen lopettaa koripallouransa. Lopettamiseen taustalta löytyy monia syitä, mitä mies haastattelussa avasi.

”Olen jo monen vuoden ajan aina kauden päätteeksi miettinyt, että löytyykö virtaa vielä seuraavaan kauteen. Täyspäiväinen työ, pelaaminen ja valmentaminen sen ohella ovat täyttäneet päivät aika lailla kokonaan, eikä ole todellakaan ollut tarvetta miettiä mitä vapaa-ajalla tekisi. Tähän saakka halua pelaamisen on löytynyt yllin kyllin. Mikäs sen parempaa, kun saa tehdä asioita joita rakastaa.”

Divarifinaalitappio Biisoneja vastaan jäivät Kauppisen viimeisiksi otteluiksi ToPon tähtipaidassa.

”Viime kauden päätteeksi oli helppo jättää kengät naulaan, sillä meille syntyi tyttöystävän kanssa kesäkuun alussa esikoinen. Aika on siis laittaa muita asioita pelaamisen edelle ja uskoisin, että jos ensi talvena viettäisin kaiken vapaa-ajan treeneissä ja pelireissuilla ympäri Suomea, niin kotiin ei olisi enää asiaa.”

Kauppinen jatkaa ToPossa valmennuspuolella U14-joukkueen parissa.

”Tulevaisuus näyttää, mitä se tuo tullessaan. Tällä erää tien päähän on tultu ja minun on aika siirtyä katsomon puolelle kannustamaan ToPoa.”

”Topolaisuus on tuonut omaan elämään arvoja ja taitoja, joita tulen loppuelämäni ajan hyödyntämään”

Kauppinen edusti Torpan Poikia kahteen otteeseen. Hän oli nuorena miehenä ToPon riveissä kausina 2009-12, pelaten myös kolmessa Korisliigaottelussa. Paluun Kauppinen teki Munkkiniemeen kaudeksi 2016-17, josta käynnistyi miehen hieno viiden vuoden taival Tähtipaidassa.

Kauppinen on Helsingin NMKY:n kasvatti, mutta siitä huolimatta Juuso on sydämeltään täysi Topolainen. Sen myös huomaa, kun hän kertoo ajastaan Munkkiniemessä.

”ToPo-vuosista itselle jää mieleen pelkästään positiivisia muistoja. Muistan kiitollisena, kun Konttisen Pekka ja Rauramon Janne ottivat yhteyttä, että ToPo tulee takaisin ja tarvittaisiin pelaajia. En muistaakseni tarvinnut muita tietoja, vaan olin heti messissä. Käytännössä joka vuosi meillä on ollut kilpailullinen jengi tähän sarjaan ja taistelimme jokaisessa pelissä voitosta. Viimeinen kausi ja hopea siitä jäivät tietenkin kirkkaimpana mieleen.”

Jussi Syrjänen otti varmasti meistä kaiken mahdollisen potentiaalin irti ja olen Jussille muutenkin monella tapaa todella kiitollinen. En olisi uskonut, että joku pystyy nostamaan silloin 25-vuotiaan motivaatiota vielä näin paljon. Yksittäisistä pelaajista Kuusiston Mikin kanssa sain pelata yhdessä neljä kautta ja Mikin kanssa pääsi tekemään mageita juttuja kentällä ja sen ulkopuolella. Tärkeimpänä siitä käteen jää loppuelämän kestävä ystävyys.”

Kuten Kauppinen sanoi, hän oli mukana ToPon uuden tulemisen alkutahdeissa vuonna 2016. Hän on ollut mukana monessa eri ToPo-joukkueessa ja nähnyt Topolaisuutta sillä tavoin aivan sen ytimestä.

”Jokainen porukka, jossa olen saanut olla mukana, on ollut Joukkue isolla J:llä. Olemme olleet voittamassa ja olemme olleet häviämässä, mutta joka tilanteessa meitä on ollut aina hieno porukka kasassa. Eri valmentajat matkan varrella, etunenässä Eero Nikkarinen, ovat ohjastaneet minua oikeaan suuntaan koriksessa ja myös elämässä kentän ulkopuolella. Topolaisuus on tuonut omaan elämään arvoja ja taitoja, joita tulen loppuelämäni ajan hyödyntämään.”

Kauppisen tilastorivi on varsin komeaa luettavaa hänen ToPo-uraltaan. Kaudesta 2016-17 eteenpäin Kauppinen pelasi ToPon riveissä 134 ottelua, pistekeskiarvon ollessa 14,7 pistettä per ottelu. Miehen piste-ennätys yksittäisessä ottelussa nähtiin 16. marraskuuta 2019, kun hän heitti 33 pistettä kotiottelussa JBA:ta vastaan. Toinen merkkipaalu Kauppisen uralta nähtiin 28. marraskuuta 2020, kun Kauppinen nakutti kotiottelussa Honkaa vastaan uransa ensimmäisen triplatuplan (25 pts, 12 levypalloa, 10 syöttöä).

Juuson terveiset ToPo-yhteisölle:

En olisi pienenä poikana ikinä uskonut, että mihin kaikkialle Paloheinän ala-asteella, Namikan koriskoulussa aloitettu harrastus voi viedä. Kokemukset, tunteet, reissut, voitot, tappiot, itketyt kyyneleet, tuuletukset, joukkuekaverit, vihatut vastustajat ja mikä tärkeimpänä elinikäiset ystävät ovat asioita, joita en olisi voinut muualta saada. Koris ja isona osana siitä ToPo ovat tehneet MPH:lla yläasteiässä joka päivä koulun jälkeen treenanneesta pojasta sen, mitä se nykyään on.

Juniorit, muistakaa treenata, unelmoida ja ottaa mallia esikuvistanne. Kuka vaan, voi olla isona ihan mitä tahansa! ToPo-vanhemmat, kannustakaa lapsianne ja mahdollistakaa unelmien tavoittelu. Olen kiitollinen omalle äidilleni, että sain aina harrastaa ja pelata. Ilman äidin tukea kaikki tämä olisi jäänyt kokematta.

Iso kiitos kaikesta Ponttis, Kure, Hursa, Joni, Ale ja kaikki muut ketkä matkan varrella mukana olleet.

- Juuso Kauppinen ”C” #10


Kiitos Tumppi

Toinenkin pitkäaikainen Topolainen jättää Munkkiniemen, kun Tuomas Lainetta ei ensi kaudella nähdä ToPo-paita päällä Munkkiniemen Yhteiskoululla. Laine kertoo haastattelussa hänen tämän hetken tilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

”Lopettamispäätös on omalla kohdalla ollut monen eri asian summa. Viime viikolla varmistui, että lokakuussa minun olisi tarkoitus lähteä Müncheniin vaihto-opiskelemaan, minkä takia en olisi ensi kaudella muutenkaan pystynyt ToPossa pelaamaan. Samalla opintoni lähenevät loppuaan ja edessä on elämäntilanteenmuutos opiskelusta työelämään. Askel siihen suuntaan on jo otettu, kun pudotuspelien aikaan pääsin töihin mieleiseen paikkaan, jossa riittää toivottavasti haasteita vielä pitkäksi aikaa.”

Vaikka Laine lopettamisesta puhuu, niin kaikkia ovia ei vielä ole hänen koripallouransa kohdalla suljettu.

”Ei kai sitä voi täysin haudata, kun viime kaudellakin meidän joukkueessa pelasi parikin uransa jo aiemmin lopettanutta pelaajaa. On hyvin todennäköistä, että minut vielä ToPon peleissä nähdään ainakin jossain roolissa.”

”Topolaisuudessa yhdistyy vahvasti Munkkalaisuus”

Laineelle rakkain ToPo-muisto löytyy kaudelta 2015-16, kun hän oli voittamassa A-junioreiden Suomen mestaruutta yhdessä muun muassa Henri Kantosen sekä Rasmus Marttisen kanssa. Yhdeksi ikimuistoiseksi tilanteeksi Laine nostaa tammikuussa 2020 pelatussa paikallisottelussa MuKia vastaan koetun tilanteen.

”Pelasin silloin hyvän pelin, ja jostain syystä päätin heittää aivan ottelun loppuhetkillä meidän ollessa kahden pisteen johdossa stepback-kolmosen pompauttaen pallon vielä jalkojen välistä. Onneksi meni sisään ja voitimme pelin, muuten olisi varmaa tullut aika pahasti runtua Jussilta (Syrjänen) seuraavissa treeneissä.”

ToPo voitti kyseisen derbyottelun lopulta neljällä pisteellä (75-71). Laine pyssytti ottelussa 24 pistettä, joka on myös hänen piste-ennätyksensä divariotteluissa.

Keskiviikkona 24 vuotta täyttänyt Laine pelasi ToPon junioreissa kausina 2012-16 ja hän edusti M1DA-joukkuetta kaudet 2016-17 sekä 2018-21. Edustusjoukkueessa otteluita Laineelle kertyi yhteensä 83, joissa pisteitä syntyi 7.7 pisteen keskiarvolla. Vuosien aikana Laineesta kuoriutui yksi Munkkiniemen kotiyleisön lemmikeistä periksi antamattoman asenteen johdosta. 

Laine on Wartti-Basketin kasvatti, mutta hänet Kauppisen tavoin tunnetaan kaikkein parhaiten Topolaisena.

”Topolaisuus merkkaa minulle useaa eri asiaa. Näitä ovat muun muassa yhdessä tekemisen voima, kaikkensa antaminen, ylpeys edustaa seuraa sekä seuran periytymistä sukupolvilta seuraaville. Topolaisuudessa myös yhdistyy vahvasti Munkkalaisuus, varsinkin näin ”ulkopaikkakuntalaisen” silmin.”

Laine kertoo myös omat lyhyet terveiset ToPo-junioreille sekä esittää samalla pienen toiveen.

”Muistakaa junnut treenata. Olisi hienoa nähdä tulevaisuudessa edustusjoukkueessa enemmän ToPon junioripelaajia ottamassa ensiaskeleita koripalloilijan uralla ja samalla kenties nostamassa ToPoa suuremmille kentille.”


Valmentajan sanoin

ToPon valmennuksessa edelliset kaksi kautta toiminut Jussi Syrjänen kiittää Juusoa hänen panoksestaan joukkueessa.

”Juuso on hoitanut esimerkillisesti kapteenin tehtävät. Lisäksi Juuso on kehittynyt viimeisen kahden kauden aikana todella monipuoliseksi pelaajaksi. On todella harmi, että tässä maassa pelaajat ovat pakotettuja tekemään valintoja hyvin aikaisin tulevaisuuden suhteen. Juuso on hyvä esimerkki siitä, miten vielä monta vuotta aikuissarjoja pelanneena pystyy ottamaan selkeitä kehitysaskeleita pelaajana.”

Myös Tuomaksen menettäminen kirpaisee joukkuetta, hän on ollut ToPon puolustuksen johtava pelaaja kahden viime vuoden aikana.

”Tuomas on puolustanut aina vastustajan parasta ulkopelaajaa ja hän jättää ison aukon paikattavaksi varsinkin puolustuspäähän. Tuomas hoiti myös kuluneella kaudella todella hienosti pelintekijän roolin, mikä oli uutta hänen pelaamiseen.”

”Pelillisten asioiden lisäksi ToPo menettää kaksi todella hyvää joukkueen jäsentä. Juuso ja Tuomas ovat hyviä jätkiä, niin kentällä kuin kentän ulkopuolella, ja he ovat koska tahansa tervetulleita takaisin joukkueeseen.”


Torpan Pojat kiittää lämpimästi Juusoa ja Tuomasta heidän vuosistaan ToPo-paidassa ja toivotamme miehille runsaasti tsemppiä tuleviin haasteisiin!

Kuvat: Harri Vallila & Samira Lee