Finaaliennakko - LoKoKo Bisons vs. Torpan Pojat

15.4.2021

Miesten divarifinaalit starttaavat lauantaina Loimaan Liikuntahallilla. Mittaa toisistaan ottavat runkosarjan voittaja sekä koko sarjan ennakkosuosikki Loimaan Bisons sekä runkosarjan toinen Torpan Pojat. Runkosarjakohtaamiset menivät loimaalaisille, mutta ToPo tulee varmasti panemaan todella kovaa hanttiin, kun pelataan divarin voitosta.


Otteluohjelma:

La 17.4. klo 17 Bisons – ToPo @ Loimaan Liikuntahalli
Ti 20.4. klo 19 ToPo – Bisons @ Munkkiniemen Yhteiskoulu
Pe 23.4. klo 18:30 Bisons – ToPo @ Loimaan Liikuntahalli
Ma 26.4. klo 19 ToPo – Bisons @ Munkkiniemen Yhteiskoulu (tarvittaessa)
Ke 28.4. klo 18:30 Bisons – ToPo @ Loimaan Liikuntahalli (tarvittaessa)


Lähtökohdat

Finaalisarjan askelmerkit ovat hyvin selvät. LoKoKo Bisons lähtee runkosarjan voittajana suosikkina finaalisarjaan, mutta ToPo laittaa luonnollisesti parhaimpansa mukaan kapuloita Biisoneiden rattaisiin.

Runkosarjakohtaamiset menivät selvästi Biisoneiden eduksi, kun syksyllä Loimaalla lopputulos oli 91–72 ja tammikuussa Munkkiniemessä loimaalaiset olivat parempia luvuin 97–77.

Lokakuussa pelatussa Biisoneiden kotiottelussa vahvan ottelun pelasi jo seuran jättänyt Matthew Gibson (26 pts). Hyvän ottelun pelasivat myös Biisoneiden kreikkalaistaituri AleksisSpyridonidis (17 pts), väkivahva jenkkisentteri Jalen Canty (19 pts, 14 levypalloa) sekä Aku Haikonen (14 pts). ToPon parhaat pistemiehet olivat 20 pistettä mieheen heittäneet Santeri Makkonen ja Eero Sahlberg.

Myös Munkkiniemessä Jalen Canty (28 pts, 17 levypalloa) oli liian vaikea pideltävä ToPon puolustukselle. Spyridonidis oli hänkin todella hienossa vireessä (25 pts, yhdeksän syöttöä) ja omat lusikkansa soppaan heittivät varsin onnistuneesti Rasmus Marttinen (18 pts) sekä Vesa Heinonen (16 pts). ToPon paras pisteiden tekijä oli 15 pistettä heittänyt Nicolas Meyer.

Molemmat joukkueet olivat isoissa hankaluuksissa puolivälierävaiheessa, mutta kuten ToPo Korikouvoja vastaan, myös Biisonit onnistui pudottamaan tiukan taistelun jälkeen Helsingin NMKY:n voitoin 2–1.

Biisonit kohtasi myös välierissä Helsinkiläisjoukkueen, HBA-Märskyn muodossa. Sekin ottelusarja päättyi ToPo – Kristika-ottelusarjan kanssa samoihin loppulukemiin, eli 3–1.


ToPon askelmerkit finaaleihin

ToPon finaalipaikka ratkesi tiistaina Turussa, kun ToPo kaatoi tiukan taistelun jälkeen Kristikan lukemin 80–91. Viimeisessä ottelussa todella vahvan tilastorivin kirjauttanut (22 pts, 7 levypalloa, 6 syöttöä) joukkueen kapteeni Juuso Kauppinen kertoi finaalien alla, että joukkue ei ole pystynyt vielä mittaamaan täyttä potentiaaliaan.  Vaikeiden aikojen yli joukkue on kuitenkin taistellut hyvin.

”Olemme onnistuneet playoffeissa voittamaan pelejä silloinkin, kun kaikki ei ole sujunut nappiin. Runkosarjassa, kun tuli tiukkoja hetkiä, niin emme saaneet silloin peliä enää kulkemaan huippujengejä vastaan tarpeeksi hyvin.”

Tällä viikolla 27 vuotta täyttänyt Kauppinen on pelannut pudotuspeleissä lähes 36 minuuttia per ottelu, joka kertoo myös runsaasti hänen merkityksestään joukkueelle. Kauppisen tilastorivit pudotuspeleistä ovat myös varsin vahvaa luettavaa (17.9 pts, 6.9 levypalloa, 5.9 syöttöä).

”Henkilökohtaisesti pudotuspelit ovat menneet ihan hyvin. Tässä vaiheessa ei millään muulla ole väliä kuin sillä, että saamme vielä kolme voittoa kasaan. Jos minä pystyn omalla tekemisellä siinä tavoitteessa auttamaan, niin kesällä voi olla tyytyväinen.”

Kapteeni kehuu joukkueen tämän hetken henkeä erinomaiseksi.

”Meininki joukkueessa on ihan loistava. Kaikilla on yhteinen tavoite ja se on finaalien voitto. Turhia paineita ei tietenkään kannata ottaa ja uskon, että tiukka Korikouvot-sarja jo vapautti pahimman jännityksen joukkueessa.”

Kauppinen tietää, että Biisoneiden puolustuspelaaminen on koko sarjan parasta ja sitä puolustusta pitää pystyä haavoittamaan, jos voitoista haluaa finaalisarjassa haaveilla.

”Biisonit on tosi organisoitunut joukkue puolustuksessa. He tietävät tarkkaan omat vastuunsa ja rotaatiot puolustuksessa. Meidän pitää pyrkiä sekoittamaan omalla hyökkäyksellä heidän puolustusta ja yrittää hyödyntää meidän laajempaa materiaaliamme pitkässä playoff-sarjassa.”

ToPon pitää olla valmiina kaikkiin tilanteisiin läpi ottelusarjan jokaisen hetken. Jos joukkueen fokus katoaa jossain kohtaa, Biisonit kääntävät sen varmasti edukseen.

”Välierissä meille tuli muutama todella synkkä hetki kesken pelien ja  Kristika pääsi vetämään pidempiä runeja. Välierissä pystyimme vielä kääntämään pelit niidenkin hetkien jälkeen, mutta finaaleissa uskon, että meidän pitää pelata hyvällä tasolla koko 40 minuuttia edes haaveillaksemme voitoista.


Risto-Matti Rousku: ”Pallosta on pidettävä parempi huoli”

ToPon päävalmentaja Risto-Matti Rousku ei ollut täysin tyytyväinen Kristika-sarjan antiin, mutta tärkein, eli jatkopaikka jäi käteen.

"Kristika oli erittäin aggressiivinen ja fyysinen joukkue, joka onnistui laittamaan meidät ajoittain erittäin ahtaalle jokaisessa ottelussa. Hävisimme kamppailun pallonhallinnoista, mutta paremman toteutuksen turvin onnistuimme viemään sarjan eduksemme.”

Kuten jo Kapteeni-Kauppinen kertoi, Biisoneita vastaan pelin toteutuksen pitää olla loppuun asti hiottua.

”Biisoneita vastaan meillä ei ole varaa hävitä irtopallokamppailuja, ja pallosta on pidettävä parempi huoli. Loimaan hyökkäyspeli pyörii vahvasti Spyridonidiksen ja Heinosen pallollisten screenien ympärillä sekä Cantyn korinaluspelaaminen on myös iso uhka. Näitä Biisoneiden vahvuuksia emme saaneet runkosarjassa hidastettua tarpeeksi.”

Rouskulta tulee myös kehuja Loimaan suuntaan siitä, että Darko Mihajlovic johdolla Biisonit tekevät taustatyönsä aina huolella ja joukkue varmasti tuntee ToPon sitä kautta hyvin.

”Pallollisten screenien puolustaminen tulee olemaan avainasemassa molemmilla joukkueilla. Loimaa on tässä sarjan paras joukkue, he myös scouttaavat vastustajan setit ja actionit erittäin tarkasti ja onnistuvat usein viemään vastustajan ulos omalta mukavuusalueeltaan. Meidän tulee hyvän toteutuksen ja pallonliikkeen kautta pyrkiä liikuttamaan vastustajan puolustusta ja löytämään etutilanteita sitä kautta.”

ToPo huilasi välierien jälkeen yhden päivän, mutta sen jälkeen katseet on laitettu vahvasti kohti finaalisarjaa.

”Tiistain neljännen välierän jälkeen meillä oli päivän huili. Torstai ja perjantai käytetään harjoitteluun, että olemme mahdollisimman valmiita lauantain otteluun. Luotto meidän omaan tekemiseemme on vahva ja pystymme lähtemään finaalisarjaan paineitta selvää ennakkosuosikkia vastaan."


Biisoneiden askelmerkit finaaleihin

Tällä kertaa emme haastatelleet ennen ottelusarjaa vastustajan valmentajaa, vaan haastatteluun pääsi ToPo-kasvatti, mutta neljättä kautta Biisoneita edustava Rasmus Marttinen. 23-vuotias Marttinen odottaa jo hyvin tohkeissaan tulevaa ottelusarjaa.

”Onhan tämmöisiä pelejä hieno päästä kokemaan, kun pääsee pitkän kauden jälkeen ratkaisemaan tärkeissä peleissä mitaleja ja mestaruuksia.”

Marttinen on kuulunut tälläkin kaudella joukkueen luottopelaajistoon ja hänen näkökulmansa joukkueen tämän kauden iskukyvystä on sillä tavoin mielenkiintoinen.

”Olihan meidän runkosarjamme aika lailla voitosta voittoon menoa, mutta pelasimme myös monia tiukkoja pelejä, joten ei ne mitään läpihuutojuttuja todellakaan ole ollut. Me olemme joukkueena kehittyneet monessa asiassa ja kun pelissämme on ollut ongelmakohtia, olemme ottaneet hyvin oppia niistä. Se on ollut joukkueemme iso vahvuus.”

Biisonit olivat todella lähellä tippumista jo puolivälierissä Helsingin NMKY:tä vastaan, mutta osin tuurilla ja osin taidolla loimaalaiset jatkoivat otteluparista jatkoon otteluvoiton 2–1.

”Olimme Namikaa vastaan pinteessä, mutta pystyimme selviämään siitä. Se nostatti jälleen joukkueen henkistä tilaa ja itseluottamus varmasti nousi siitä itse kullakin.”

Välieräsarjassa Biisonit kärsi toisessa ottelussa tappion, mutta muita otteluita joukkue hallitsi ja lopulta finaalipaikka irtosi otteluvoitoin 3–1.

”HBA on tosi vaikea playoff-vastustaja, kun he antavat kovaa painetta jatkuvasti ja pelin tempo on kovin koko sarjasta. Meillä on kapea rotaatio ja sen takia meidän pelaamisemme meni välillä hieman liikaa selviytymiseksi. Pallokontrollin merkitys korostui paljon meidän pelaamisessamme tuossa sarjassa.”

”Nyt voi kuitenkin sanoa, että tämä HBA-sarja oli meille erittäin hyvä asia, koska totuimme siinä kovaan prässiin ja vauhtiin. Sillä tavoin se oli todella hyvä kenraali ennen finaaleja.”

Runkosarjan keskinäisissä otteluissa Biisonit oli niskan päällä, mutta sen suurempia johtopäätöksiä Marttinen ei suostu niistä otteluista vetämään.

”Voitettiin ne pelit lopulta aika selvästi, mutta olivat ne silti tiukkoja vääntöjä. Olemme vahva joukkue, mutta meidän tietyt hyvät yksilöt ovat tietenkin olleet ratkaisevissa asemissa myös näissä ToPo-otteluissa. Saimme otteluissa pidettyä ToPon epämukavuusaluellaan tarpeeksi pitkiä aikoja peleistä, mutta silti tulokset eivät niistä otteluista kerro kaikkea.”

”ToPo on hieman sellainen fiilisjengi, ja kun he saavat hyvänfiiliksen pelaamiseen, niin ToPoa on todella vaikea puolustaa, koska tulivoimaa on joukkueessa paljon.”

Mikael Sandberg ei pelannut kummassakaan Biisonit-ottelussa runkosarjan aikana.

”Ässä tulee ToPolle ns. uutena lisänä tähän sarjaan, joka tietenkin vaikeuttaa myös meidän pelaamistamme. Mikael on laadukas pelaaja divariin ja meidän pitää pystyä pitämään hänet mahdollisimman paljon epämukavuusalueellaan.”

Marttinen on pelannut tämän kauden aikana 26 divariottelua, joissa miehen peliaika on ollut yli 27 ja puoli minuuttia per ottelu. Pisteitä Marttinen on heittänyt 8.2 kappaletta per ottelu, joka on hänen henkilökohtainen ennätyssaldonsa Divisoona A-vuosinaan.

”Mä olen hyvin löytänyt oman roolini joukkueesta, mutta sen löytymisestä myös iso kiitos kuuluu valmennukselle ja muille pelaajille. Mun rooli kentällä on ehkä hieman puolustavampi, mutta hyökkäyspäässäkin mua on löydetty paremmin ja paremmin. Se näkyy toki henkilökohtaisissa tilastoissa, mutta myös voitoissa. Se on paljon valmennuksen sekä joukkuekaverien hyvyyttä, että olen löytänyt näin hyvän ja sopivan roolin joukkueesta.”

23-vuotias Marttinen odottaa jo vesi kielellä tulevaa finaalisarjaa ja myös tietenkin vanhassa kotihallissa vierailua.

”Onhan tämä todella makea finaali omasta näkökulmasta! Yksi mitä myös kyllä odotan, on mun ja Rautalan Maken kohtaaminen. Make aina vähän provosoi ja antaa kovaa prässiä penkiltä. Toki onhan ToPossa muutenkin todella paljon tuttuja ja se tuottaa aina pienen extra-latauksen pelaamiseen. Myös Mykkiin on aina kiva tulla pelaamaan, siellä on tullut pelattua paljon ja tykkään hallin meiningistä.”

Marttinen on pelannut yhden divarikauden ToPossa, se tapahtui kaudella 2016–17. Sen lisäksi Marttinen oli voittamassa ASM-kultaa Tähtipaidoissa kaudella 2015–16. Samassa kultaa voittaneessa joukkueessa nähtiin myös nykyään ToPon tähtipaitaa kantava Tuomas Laine.

”Tumppi on aina hyvä kovissa peleissä ja sitä hän on varmasti myös tässä sarjassa. Odotan kyllä paljon, että pääsemme ottamaan mittaa toisistamme, kuitenkin olemme vielä saman paikan pelaajiakin.”


Biisoneiden sekä ToPon välinen finaalisarja käynnistyy lauantaina 17. huhtikuuta klo 17 Loimaan Liikuntahallilta. Munkkiniemeen finaalisarja saapuu ensi viikon tiistaian, 20. huhtikuuta. 

Kaikki finaalisarjan ottelut ovat nähtävillä suorina lähetyksinä ja selostettuina Ruutu+ -palvelussa.


Tue ToPon edustusjoukkueita ostamalla FINAALI-tukilippuja osallistut 100 euron Korispisteen lahjakortin arvontaan!

TORPPA SHOP & FINAALI-tukilippu