FIBA toimistsijalinsessit ToPon luottokolmikolle!

9.9.2021

Kansainvälisen Koripalloliiton FIBA:n alaisissa otteluissa (maaottelut ja seurajoukkueiden kansainväliset sarjaottelut) toimitsijalta ja tilastoijalta vaaditaan ns. FIBA-lisenssi. 

Toimitsijalisenssin suorittaminen vaatii usean vuoden toimitsijakokemusta maan ylimmältä sarjatasolta sekä täydellistä sääntötuntemusta. Lisäksi jokaisen on osattava toimia kaikissa (pöytäkirja, ajanotto, hyökkäysaika) toimitsijatehtävissä. FIBA:n lisenssi on voimassa aina kaksi vuotta kerrallaan.

Kansainvälisen koripalloliitto FIBA:n järjestämän toimitsijakoulutuksen läpäisi 13 suomalaista: Pipsa Aaltonen, Pirjo Alkunen, Zdenka Cvetinovic, Katri Heusala, Nina Koivisto, Päivi Kousa, Sari Leskinen, Oona Panula, Hanne Pirkola, Henna Runtti, Samu Silenius, Marika Vilanen ja Riikka Väisänen.

ToPon edustusjoukkueiden otteluiden toimitsijatehtävistä on jo vuosia vastannut kolmikko Zdenka, Katri ja Henna. Nyt kaikilla kolmikon jäsenillä on koulutuksen kautta voimassa oleva FIBA:n lisenssi tuleville kausille. 

ONNITTELUT ZDENKA, KATRI JA HENNA!

LUE TÄSTÄ ZDENKAN AJATUKSIA TOIMITSIJATEHTÄVISTÄ JA KOULUTUKSESTA, JA MITÄ KAIKKEA TOIMITSIJANA OLEMINEN HÄNELLE MERKITSEE!

FIBA-lisenssiin oikeuttava koulutus on ollut minulle erittäin positiivinen kokemus. Olen koulutuksen myötä oppinut uusia asioita niin toimitsemisesta kuin koripallostakin ylipäänsä. Säännöt ja niiden erilaiset tulkinnat ovat tulleet minulle tutummiksi koulutuksen myötä, mikä on auttanut minua kehittymään toimitsijana. Lisenssin myötä olen päässyt toimitsemaan myös miesten, naisten ja nuorten kansainvälisiä otteluita, mikä on ollut valtava nautinto ja minulle on näiden pelien myötä avautunut täysin uusi maailma koripallon saralla.

Toimitsemisessa minua kiehtoo erityisesti se, että peliin pääsee täysin eri tavalla sisään kuin pelkästään katsojana yleisössä. Peliä täytyy seurata erittäin tarkasti ja kaikki tilanteet katsotaan alusta loppuun.  Toimitsijat toimivat yhtenäisenä tiiminä, jossa kaikki auttavat toisiaan ja kaikkien välillä vallitsee luottamus. Tiimin osana on helppoa ja mukavaa toimia.

Toimitsijat tekevät tiivistä yhteistyötä myös ottelun tuomariston kanssa, ja juuri tämä vuorovaikutus kahden puolueettoman osapuolen, toimitsijatiimin sekä tuomariston, välillä on aspekti, josta pidän toimitsijana. FIBA-lisenssikoulutus lisääntyneen sääntötietouden myötä on auttanut minua ymmärtämään myös tuomariston toimintaa ja valintoja pelin sisällä paljon paremmin.

Ja viimeisimpänä, muttei suinkaan vähäisimpänä: toimitsijana pääsee seuraamaan peliä parhailta paikoilta!

Kannustankin kaikkia ryhtymään rohkeasti toimitsijatehtäviin! Peliä oppii ymmärtämään paremmin ja jopa hieman eri tavalla kuin katsomosta käsin ja pelitilanteissa pääsee olemaan mukana aivan uudella tavalla.

Tsemppiä tulevaan koriskauteen! Kentillä nähdään! 🏀

- Zdenka Cvetinovic

Lue koko uutinen alla olevan basket.fi sivuilta TÄÄLTÄ.