Hallitus|Valmentajat

Akatemialla hieno Euroliiga - kaksi voittoa ja mestarit tiukilla

30.11.2011

ToPo Akatemian urheat soturit Moskovan Dynamo voiton jälkeen. Alarivi: Joni Herrala. Keskirivi: Mici Eestilä (loukkaantunut), Joel Heinikoski, Henrik Siven, Calle Adolfsson, Aapeli Huovinen, Juuso Kauppinen ja valmentaja Eero Nikkarinen. Takarivi: Julius Rajala, Mika Nuolivirta ja Topias Suortti.
Venäjän maajoukkueen ja Kihimkin supertähti Timofey Mozkov antamassa haastattelua NBA:n työsulun päättymisestä. Taustalla vetää ToPo peliin valmistautuvaa harjoitusta. Sympaattinen Mozkov siirtyy Denveriin NBA kauden taas alkaessa.

ToPo Akatemian joukkue pelasi loistavan nuorten Euroliiga turnauksen 1992 - 1994 syntyneiden sarjassa Moskovassa. Tuloksena voitot Volgogradista ja Moskovan Dynamosta sekä huikea taistelu voitosta loppuun saakka Euroliigamestari Khimkiä vastaan. Joukkue otti huikean askeleen eteenpäin edellisestä syyskuun turnauksesta.

Eero Nikkarisen valmentaman ToPo Akatemian joukkueen loikka eteenpäin oli pitkä EYBL:n kauden toisessa Moskovan turnauksessa. Joukkue taisteli otteluvoitosta neljässä pelissä viidestä. Vastassa oli Khimkiä lukuun ottamatta vuotta tai kahta vuotta vanhempia pelaajia. 1992 - 1994 EYBL:n tämän vuoden tasosta kertoo jotakin se, että ikäluokan 1994 kaksinkertainen Euroliigan voittaja Khimki hävisi ensimmäisessä syyskuun turnauksessa kaikki viisi peliään.

ToPo Akatemia pelaa yleisesti ottaen tällä hetkellä nykyaikaista koripalloa. Joukkueen pelaajien ymmärrys pelaamisesta ja tekniset taidot ovat korkealla kansainvälisellä tasolla. Toki monia puutteita vielä löytyy mutta Akatemian projekti on tämän turnauksen perusteella hyvällä tiellä.

ToPo:n koko turnauksen sekä pelikohtaiset tilastot liitteinä jutun lopussa.


Minsk - ToPo 77 - 43 ( 23-13, 14-6, 17-14, 23-10)

 
ToPo lähti Moskovan turnaukseen 1994 syntyneillä pelaajilla vahvistettuna 1992 syntyneellä Joel Heinikoskella. Khimkin jälkeen se oli turnauksen nuorin joukkue.

Ensimmäisessä sunnuntain peli oli Valko-Venäjän Minskiä vastaan. Etukäteen tiedettiin, että vastus on paha. Minskin pelaajat ovaty pari vuotta vanhempia ja joukkueen voittosuhde ensimmäisestä turnauksesta oli 3/2.

Minsk aloittikin ottelun kovaa. Erityisesti Evgeni Sugonyako sekä Juri Ignatev skorasivat läheltä ja kaukaa. ToPoa hyökkäyspäätä pitivät pystyssä 1. jaksolla Julius Rajala ja Juuso Kauppinen. Tilanne oli jakson jälkeen 23 -13 Minskille. Toisella jaksolla Minskin tiivisti puolustustaan ja jakso meni Minskille 14 -6. ToPon hyökkäystä hoitelivat Rajalan lisäksi Joel Heinikoski ja Henrik Siven. Taukotilanne 37 - 19 Minskille.

Kolmannella jaksolla ToPo terästäytyi. Hyökkäys kulki laajalla rintamalla Kauppinen - Rajala - Heinikoski - Joni Herrala ja Topias Suortti. Jakson alussa ToPo kuroi eron jo kymmeneen pisteeseen mutta sitten iski Sugonyako kahdella todella kovalla kolmosellaan. Jakso lopulta Minskille 17 - 14 ja tilanne 54 - 33.
 
Neljännen jakson ToPo jaksoi taistella hienosti ja hyökkäyspäässä joukkueen tilannetta kaunistelivat Mika Nuolivirta, Calle Adolfsson ja Aapeli Huovinen. Ottelu lopulta Minskille 77 - 43.

 
Ottelu oli lopulta turnauksen ainoa missä ToPo ei todellisuudessa taistellut voitosta. Ilahduttavaa pelissä oli erityisesti Julius Rajalan taistelu hyökkäyspäässä.

 
ToPon tilastot: Heinikoski 7/0/1s , Herrala 2/2/4s/3r/1bl , Adolfsson 2/0 , Kauppinen 7/5/1s, Siven 2/3/1s, Nuolivirta 4/4/1r/1bl , Suortti 2/2/1s, Rajala 15/5/1r/2bl ja Huovinen 2/2.

SS Spars Latvia - ToPo 53 - 49 (19-13, 14-13, 7-14, 13-9)

Maanantain ensimmäisessä ottelussa vastassa oli latvialainen Spars, tyypillinen latvijoukkue. Ajoja keskustaan, siitä ratkaisu tai syöttö heittopaikkaan. Joukkueella oli myös rosterissa 207 cm sentteri Ilja Gromovs, jonka kautta saattoi pelata hyvin hyökkäystä.

Ensimmäisen jakson vei Spars 19-13 mutta ToPon peli oli iduillaan. Hyökkäyspäässä iskettiin laajalla rintamalla, vuorollaan Joni Herrala, Juuso Kauppinen, Mika Nuolivirta, Julius Rajala ja jakson loppuun Aapeli Huovisen kolkki.
Toinen jakso pelattiin tasaisesti. Henrik Siven avasi ToPon korihanat ja Topias Suortti jatkoi. Jakson lopussa Kauppinen haastoi hienosti ja Huovinen pommitti kaksi todella kovaa kolmosta. Tauolle mentiin tilanteessa 33-26.

Kolmannella jaksolla ToPo aloitti nousun. Joel Heinikosken ajoilla ja kolmosella sekä Kauppisen korilla ToPo tuli pisteen päähän. Sen jälkeen Huovinen upotti jälleen kylmän kolmosen vieden ToPon johtoon.  Jakson loppuun hyvän pelin pelannut Mika Nuolivirta upotti kakkosen.

Neljännellä jaksolla taisteltiin kori korista. Hyökkäyspäässä ToPolla hääräsivät Kauppinen, Nuolivirta ja Rajala. Lopun ratkaisuissa Spars oli hieman tarkempi ja näin peli Sparsille tiukasti lukemin 53 - 49.
 
Ottelu oli ToPolta hieno ja rohkaiseva esitys. Kauppisen, Huovisen ja Heinikosken peli hyökkäyspäässä oli kansainvälistä tasoa itseään vanhempia vastaan. Pitkät miehet Nuolivirta - Rajala - Suortti puolustivat hienosti mm. Sparsin ykkössentterin kuuteen pisteeseen.

ToPon tilastot:  Heinikoski 7//4/3s/1r, Herrala 2/2/1s/1r, Kauppinen 14/7/4s , Siven 2/0/1r, Nuolivirta 5/6, Suortti 1/4/1s, Rajala 6/4/2s/1r ja Huovinen 12/2/1r.

ToPo - Khimki 51-62 (19-11, 7-8, 9-11, 16-22)

Maanantain toisessa ottelussa ToPolla oli vastassa Moskovan Khimki. Joukkue oli todella hyvä mittari, sillä ToPon ohella sen joukkue oli turnauksen nuorin. Khimkistä ainakin 5 pelaajaa on Venäjän maajoukkueen rosterissa, joukkue on ikäluokassaan moninkertainen maan mestari ja kaksinkertainen Euroliigan voittaja.
 
ToPo aloitti ottelun ryminällä. Varsinkin Juuso Kauppinen ja Joni Herrala ottivat vastuuta hyökkäyksessä ja Joel Heinikoski säesti. Jakson lopussa Julius Rajala upotti kovan kolkin. Puolustuspää saatiin pysymään tiiviinä hyvällä rotaatiolla. Topias Suortti - Mika Nuolivirta - Rajala kiersivät pitkässä päässä, Henrik Siven vaihteli Kauppista ja Aapeli Huovinen sekä Calle Adolfsson takamiehiä. Ensimmäinen jakso meni yllättäen ToPolle 19-11.

Toisella jaksolla ToPon ongelmana oli Nuolivirran virhevaikeudet. Tämä toi jo tässä vaiheessa lisäkuormitusta Rajalalle ja Suortille. Tämän tason kansainvälisissä peleissä isojen(kin) miesten pelaaminen on jo kovaa touhua ja näin jokainen minuutti kentällä on painettava hurjana. Molempien joukkueiden puolustus oli jaksolla todella tiukkaa, tästä kertovat koriluvut 7-8. ToPolta skorasivat Kauppinen, Herrala ja Rajala. Tauolle mentiin yllättäen 26 - 19 ToPo johdossa.

Kolmannelle jaksolle pelin intensiteetti kasvoi entisestään. Jokainen kori oli todellisen taistelun tulos. Jakson alussa onnistui Nuolivirta Huovisen hienosta syötöstä. Sitten Herrala, Kauppinen ja Huovinen tekivät kovia koreja. Neljännen virheen vuoksi Nuolivirta oli otettava jo melko aikaisin vaihtoon ja tämä avasi Khimkille korinalustaa.  ToPon huikeasta puolustamisesta huolimatta Khimki väänsi väkisin alle ja viimeisteli sieltä varmasti. Kolmannen jakson jälkeen tilanne oli Khimkille 40-35.

ToPo ei kuitenkaan luovuttanut. Neljännen jakson alussa astui esiin hyökkäyspäässä Suortti, sitten Rajala ja Kauppinen. Herrala mätti kovan kolkin ja Huovinen aiheutti aktiivisilla ajoillaan ongelmia Khimkin takamiehille päästen vapariviivalle. ToPo oli viiden pisteen iskuetäisyydellä ottelun viime minuuteille saakka. Joukkueen puristus ei sitten aivan riittänyt ja Khimki voitti ottelun lopulta korein 62 - 51.

Ottelu oli ToPolta todella kovan luokan matsi. Euroliigan ykkösen ihan oikea haastaminen kertoo, että ToPon pelaajien harjoittelussa ollaan oikeilla linjoilla ja että joukkue pystyy kansainvälisen tason peleihin.
 
ToPon tilastot:   Heinikoski 2/6/1s, Herrala 13/2/1s/3r, Kauppinen 19/2/2s/1r, Nuolivirta 3/0, Suortti 2/4, Rajala 7/9/1s/1r ja Huovinen 5/2/3s.

Volgograd - ToPo 52 - 56 (13-9, 9-15, 13-19, 17-13)

Tiistain ensimmäiseen peliin venäläistä Volgogradia vastaan ToPo lähti voitto mielessä, sen verran hyvin maanantain pelit olivat sujuneet.

Joukkue kuitenkin nukkui ottelun alussa. Volgograd pelasi melko yksinkertaisilla hyökkäyksillä pelaajia vapaaksi korin alle ja viimeisteli varmasti. Onneksi ToPon pitkät miehet Julius Rajala ja Mika Nuolivirta pitivät ToPon ensi jaksolla pisteissä.  Jakso päättyi 13 - 9 Volgolle.
 
Kiitos valmentaja Nikkarisen voimallisten aikalisien ToPo terästi puolustustaan toisella jaksolla ja hyökkäyspäässä kulki hyvin. Calle Adolfsson aloitti jakson korin teon, Topias Suortti ja Joni Herrala skorasivat pariin kertaan ja Aapeli Huovisen kolkilla ToPo meni johtoon. Juuso Kauppisen kakkosella mentiin tauolle. Jakso ToPolle 15-9 ja taukojohto 24 - 22.

Kolmannella jaksolla ToPo jatkoi siitä mihin toisella jäi. Puolustus piti ja hyökkäys kulki. Rajala ja Kauppinen pussittivat useampaankin kertaan ja Nuolivirta säesti. Jakson loppuun Huovinen naulasi kolmosen naamaan ja perään kakkosen. Kolmannen jakson jälkeen tilanne oli ToPolle 43-35.
 
Neljännen jakson alun ToPo jatkoi hyvällä linjalla. Hyökkäyksiä päättivät Rajala, Huovinen, Kauppinen ja lopussa Nuolivirta. Volgo tuli muutamalla kovalla korilla lopussa neljän pisteen päähän mutta ottelun loppu oli hyvin ToPolla hallussa. Tuloksena kova 56 - 52 voitto.
 
Voitto oli ToPolle ansaittu ja ensimmäinen tämän kauden EYBLssä. Toiminnassa näkyi jo hienosti hyppäys uudelle pelilliselle tasolle. Erityisesti ilahduttavaa tässä mittelössä oli pitkien miesten Rajala, Nuolivirta, Suortti taistelu sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Näkyvää ja näkymätöntä duunia joukkueen eteen. Muu joukkue säesti niin kun kuuluu.

ToPon tilastot: Heinikoski 0/0/4s  Herrala 4/3/1s/2r, Adolfsson 2/0, Kauppinen 11/4/2s/3r, Siven 0/0/1s, Nuolivirta 9/4/1s/1r/2bl, Suortti 4/2/2s, Rajala 16/10 ja Huovinen 10/1/1s.
 
ToPo – Moskovan Dynamo 49 – 44 (9-11, 18-9, 12-9, 10-15)
 
Turnauksen viimeinen peli Dynamoa vastaan tiedettiin vaikeaksi mutta se oli voitettavissa. Joukkueessa pelasi kaksi yli-ikäistä pelaajaa. Takamies Sergei Rasskazov on syntynyt vuonna 1989 ja joukkueen sentteri Yuriy ”Kremlin muuri” Gorenkov peräti vuonna 1988. 215 senttinen Gorenkov on pelannut jo miesten Eurochallengea 3 pisteen ja 2 levyrin keskiarvolla. ToPo ei lähtenyt protestoimaan näistä yli-ikäisistä pelaajista, vaikka Moskovan peli perustuikin paljon heidän ympärilleen. Olihan tätä kautta tiedossa parempi vastus.
 
Ottelun ensimmäinen jakso pelattiin tasaisesti. Mika Nuolivirta pimensi Gorenkovia ja muu joukkue säesti. Hyökkäyksessä ahkeroivat alkuun Jopi Heinikoski, Joni Herrala ja Julius Rajala. Taukotilanne 9- 11 Dynamolle.
 
Toisella jaksolla ToPo:n älykkäät eri prässipuolustukset alkoivat purra, joukkuepuolustaminen oli sujuvaa ja hienoa. Nuolivirta – Suortti kaksikko piti puolustuksessa Kremlin muuria ja kaksikko Heinikoski – Huovinen ajoi Gorenkoville virheitä päästen samalla vapari viivalle. Kolmannen virheen saatelemana joutui Moskovan valmentaja ottamaan Gorenkovin penkille. Huovisen ja Heinikosken lisäksi hyökkäyspäässä onnistuivat myös vuorollaan Siven, Rajala ja Kauppinen. Jakso ToPo:lle 18 – 9 ja taukojohto 27 -20.
 
Kolmannella jaksolla ToPo jatkoi hienoja esityksiään. Hyvin pelatuilla seteillä ja Heinikosken – Herralan ja Huovisen oivallisilla syötöillä pitkät miehet Nuolivirta-Rajala-Suortti päättivät hyökkäyksiä. Nikkarisen johtama ToPo:n peli oli kaunista katseltavaa. ToPo johti kolmannen jakson jälkeen 39 – 29.
 
Neljännellä jaksolla Dynamo yritti vielä nousua takamies Rasskazovin johdolla. Nuorimies teki kovia koreja mutta Heinikoski ja Huovinen ajoivat hänet kuitenkin vaikeisiin ratkaisuihin uhrautuvalla puolustuksella. Jakson alkuun Huovisen kolkki avasi hanaa hyökkäyspäässä. Dynamolla Gorenkov tuli kentällä mutta miehen kantin taittoi lopullisesti Calle Adolfsson hurjalla ajollaan päin muuria. Tuloksena Adolfssonille heitot ja Gorenkoville neljäs virhe. ToPo sai ajettua hänelle pian viidennen virheen. Sivenin kylmällä kolkillla ja Nuolivirran korilla ToPo otti lopulta  49 – 44 voiton mainneikkaasta moskovalaisseurasta.
 
Ottelu oli ToPo:lta järkevän koripallon pelaamisen ja koko joukkueen riemuvoitto. Hienoa oli Kremlin muurin pitäminen vain kuudessa pisteessä. Nuolivirta ja muut pitkät miehet tekivät tässä loistotyön. Älykästä oli myös takamiesten pelaaminen niin, että Gorenkov saatiin usein houkuteltua pois korin alta. Myös joukkuepuolustus toimi saumattomasti.
 
ToPon tilastot: Heinikoski 10/5/3s/2r Herrala 3/3/2s, Adolfsson 2/0/1s, Kauppinen 3/7/1s, Siven 5/2/1s/1r, Nuolivirta 6/4/1s/2r, Suortti 3/1, Rajala 12/5/1s ja Huovinen 5/4/2s.
 
TH