In memoriam Niki Krjukoff

10.9.2020

Wanhan ToPon ainaisjäsen Nikolai Krjukoff on poistunut keskuudestamme.

Niki asui lapsuutensa ja nuoruutensa Munkkiniemessä, Laajalahdentiellä ja valmistui ylioppilaaksi kadun toisella puolella, Munkkiniemen Yhteiskoululla. 

Krjukoff kuuluu Torpan Poikien perustajajäseniin, niin kutsutun Wanhan ToPon jäseniin, jotka 40- luvulla toivat koripalloilun Munkkiniemeen. Wanha ToPo loi pohjan seuramme menestyksekkäälle taipaleelle, niin miesten ja naisten edustusjoukkuetoiminnassa kuin juniori- ja aikuisharrastetoiminnassa.

Krjukoffin luonnehdintaa Munkkiniemen koripalloilun syntyhetkistä 40-luvulta:

"Munkkiniemen vilkas rakennustoiminta tarjosi betonirautojen ja laudanpätkien, koolinkien ja parrujen muodossa mahdollisuuden oman koripallotelineen luomiseen. Rakennustyömailla oli yövartija, mutta neuvokas nuoriso oppi helposti kellomiehen kulun rytmin ja iski oikealla hetkellä päivällä paikannetun saaliin kimppuun. Männyn kylkeen, sopivalle korkeudelle nikkaroitiin korilevy ja raudasta väännettiin korirengas. Munkan ensimmäinen ulkokorirengas oli ilmestynyt. Peli saattoi alkaa."

Opettajakorkeakoulun jälkeen Niki siirtyi Munkkiniemestä Ypäjälle, jossa hän toimi kansakoulun johtajana ja rehtorina. Päätyönsä ohessa hän kuitenkin jatkoi intohimonsa koripallon parissa ja perusti Ypäjälle oman juniorikoripallotoiminnan. Valtakunnallisesti tunnetummaksi koripalloseuraksi on kuitenkin noussut Nikin ja toisen Wanhan Topon jäsenen Veikko Parikan yhdessä perustama, Loimaan Korikonkarit.

Veikko Parikka kirjoittaa ToPon 40-vuotis juhlajulkaisussa Niki Krjukoffista seuraavaa:

"Joukkueessamme on terhakas Niki Krjukoff, joka peippaa vastustanajnsa milloin itään milloin läntee, ajaen sähkäkästi ja tulisesti korille osoittaen usein mistään piittaamatonta Kamikaze henkeä painuessaan vastustajan silppuriin."

Krjukoffin intohimosta koripalloon kertoo myös kun edellisvuonna hän olisi huhujen mukaan jopa ilmaissut valmiutensa valmentamaan Loimaan miesten joukkuetta. Hänen lajitietämyksestä ovat päässeet nauttimaan myös Suomen koriskansa laajemminkin sillä Nikin kädenjälkeä on myös laajalti Koripalloliiton minikoripallo-oppaissa.

Koripalloyhteisö kunnioittaa Niki Krjukoffin muistoa Torpan Poikien ja Loimaan Bisonsien kauden ensimmäisissä kotiotteluissa hiljaisella hetkellä.

 

Kiitos Niki.