Muistokirjoitus Juha Harjula

18.4.2020

Koripalloväkeämme on kohdannut suruviesti, kun Hall of Fame jäsen Juha Harjula on poistunut joukostamme 77-vuotiaana.

Juha Harjula aloitti koripallon nuorena kuuluen Torpan Poikien niin sanoittuun toiseen polveen, heti Wanhan ToPon "perustajajäsenien" jälkeen. Vuonna 1942 syntynyt pitkä laituri (191cm) liittyi miesten joukkueeseen varhain jo 17-vuotiaana. 

 

Koripalloilijana Juha tunnettiin rauhallisena herrasmiespelaajana, joka kohteli lämpimästi ja kunnioituksella niin omia joukkuetovereitaan kuin vastustajiaan. Hän ei pitänyt itsestään suurta meteliä, vaan antoi tekojen puhua puolestaan ja kunnostautui etenkin puolustuspään erikoismiehenä. Jopa erotuomarit kiinnittivät Juhan esimerkilliseen käytökseen huomiota kun mies nosti aina käden ylös virheen merkiksi, ilman mutinoita.

 

Harjula pelasi ToPon edustusjoukkueessa yhteensä 101 SM-sarjaottelua 10 kauden aikana ja heitti niissä yhteensä 1157 pistettä. Heti ensimmäisellä kaudellaan edustusjoukkueessa Harjula johdatti ToPon ensimmäiseen Suomenmestaruuteen vuonna 1960.

 

"Jussin" pelitaidot veivät aina maajoukkueeseen ja Tokion olympialaisiin asti. Maajoukkue, joka selviytyi olympialaisiin Sveitsin karsintaturnauksesta on toistaiseksi ainoa karsintojen kautta kesäolympialaisiin päässyt suomalainen palloilujoukkue. Olympialaisissa Suomi sijoittui 11:ksi. 

 

Juha siirtyi Robert Petersenin junailemana olympia- ja armeijavuoden jälkeen Yhdysvaltojen länsirannikolle opiskelemaan ja pelaamaan koripalloa Foothill Collegeen. Ulkomaan pelejä syntyi Harjulalle myös Pariisista 70-luvun lopulla.

 

Urallaan Harjula voitti yhden mestaruuden, oli kolmasti hopealla ja kerran pronssilla. ToPon Hall of Fameen Juha nimettiin vuonna 2016.

 

Torpan Pojat välittää surunvalittelut koko Munkkiniemeläisen koripalloperheen puolesta.