Hallitus|Valmentajat

Jorma "Jorkki" Laineen muistokirjoitus

14.3.2016

Jorkki mukana ToPon Naisten ottelussa v. 2015
Anssi ja Pere tervehtimässä ToPo legendaa
Hiljainen hetki MökÄn ottelussa Jorkin kunniaksi
Helsingin Sanomien muistokirjoitus
ToPon joukkue v. 1957

Torpan Poikien legenda Jorkki Laine siirtyi hiljattain ajasta ikuisuuteen. Jorkin merkitys ToPoon ja Topolaisuuteen on käsinkosketeltavissa tässä "Wanhan ToPon"-jäsenen Tom Hynnisen muistokirjoituksessa.

 

       Professori Jorma Laine in memoriam…

 

Torpan Poikien ja koko Munkkiniemen suruksi saimme tietää 4.3.2016, että professori Jorma Laine oli kuollut 80-vuotiaana. Hänen mittavasta ja tärkeästä tiedemiehen urastaan saamme lukea ja tietää meidän koripalloilijoiden kesken tyhjentävästi HS:ssä ilmestyvästä muistokirjoituksesta.


Suuri koripalloihminen – Laineen Jorkki – jää mieliimme kerrassaan poikkeavana yksilönä. Enimmäkseen Munkkiniemen Yhteiskoulun oppilaista koostuneesta ”Pumppis”-ryhmästä Jorkki kiinnostui siinä määrin, että hän otti huoltajan tehtävät vastaan ToPo:lta v. 1953, juniori-ikäisenä. Hän ryhtyi luotsaamaan itseään vanhempia pelaajia. Jorkki oli sairastunut maassamme riehuneen polioepidemian johdosta v. 1942 ja se vaikutti hänen liikuntaansa rajoittavasti.

 

Koripallojoukkue Torpan Pojat ry sai huoltajakseen miehen, jolla oli suurenmoinen taito nähdä ja ymmärtää pelaajien tekniset ja henkiset kyvyt. Me kunnioitimme nuorta huoltajaamme mitä suurimmassa määrin myös siksi, että hän auktoriteetillaan sai ns. penkkikallet ymmärtämään että nyt on kysymyksessä jotain muutakin kuin pelkkä pallon kanssa iloittelu.

 

Jorma Laine loi toiminnallaan pohjan koko seuran tulevaisuudelle kouluttamalla poikajoukon muutamassa vuodessa kypsäksi Suomen koripallon mestaruussarjaan. Sinne ToPo nousi v. 1956 – kuusikymmentä vuotta sitten. Jorma Laine loi vankan perustan toiminnalle, joka on tuottanut paikkakunnalle yhdeksän kultaa, yhdeksän hopeaa ja seitsemän pronssia koripallossa.

 

Jorkin luomus vuodelta 1956; Sarjassa 12 seuraa/joukkuetta ja 22 ottelua. ToPon sijoitus jo heti viides. Joukkueen pelaajat:

Matti Airas 450 pistettä, 73 virhettä , Paavo Suhonen 359p/52v , Jussi Haanterä 165p/55v , Veikko Parikka 155p/55v , Nikolai Krjukoff 14 ott. 13p/10v , Felix Paasonen 10p/16v , Jyrki Vasama 16 ott. 6p/3v , Tom Hynninen 11 ott. 4p/2v , Kyösti Rousti 17 ott. 102p/34v , Kimmo Kettunen 15 ott. 72p/42v , Ulf Kindström 4 ott. 0p/0v , Jorma Pohjola 1 ott. 0p/0v 

 

Kovin oli maailma erilainen kuusikymmentä vuotta sitten. Edellä olevat tiedot on poimittu Pentti Salmen ja Juhani Jalavan toimittamasta Koripalloilun tilastokirjasta vuodelta 1979. Jorma Laineen joukkueesta ovat keskuudestamme ennen häntä poistuneet Matti Airas, Kimmo Kettunen ja Jyrki Vasama.

 

Jorkki siirtyi tieteen ja työn pariin suoritettuaan tuon arvokkaan jakson ToPo:n HUOLTAJANA. Nykyisin sen nimi on VALMENTAJA.

Wanha ToPo muistaa ja kunnioittaa Jormaa elämänsä loppuun saakka.

Annoit meille hyvin paljon!

 

Tom Hynninen