Otteluraportti ToPo Seniorit - PuHu M40, FINAALI 3.5.2016

3.11.2016

Valmistautuminen:

Sopivaa finaalipäivää haettiin urakalla, jotta saataisiin mahdollisimman hyvä rosteri paikalle pelaamaan kultaisesta mitalista. Reilun urheiluhengen nimissä myös vastustajilta kysyttiin mielipide sopivasta peliajasta, jotta ei jäisi sijaa turhille jälkimutinoinneille, ja siitä syystä ajankohdaksi lopulta valikoitui tiistaipäivä keskellä viikkoa. "Suoraan pelin jälkeen saunaan" konsepti piti siis hylätä, mutta siitä huolimatta ottelun tärkeys oli tiedostettu ja lopulta halukkaita pelaajia oli enemmän kuin pöytäkirja salli ja valitettavasti Huhtamäki jouduttiin jollain logiikalla lopulta pudottamaan pois pöytäkirjasta.

Pelipaikaksi saatiin lopulta MYK ja paikalle oli hyvissä ajoin saapunut suuri joukko (noin 70 henkilöä) kannattajia, mukaan lukien Pesosten koko klaani lapsista isovanhempiin, facebook-kampanjan ja ToPon sivuilla olleiden mainosten siivittäminä. Huomasi, että harvemmin sitä pääsee enää pelaamaan mitaleista ja ToPo Seniorit olivatkin jo erittäin hyvissä ajoin lämmittelemässä ja venyttelemässä kentällä, osa varsin vakavailmeisenä, musiikin pauhatessa taustalla. Myös PuHulaiset olivat tosissaan ja liikkeellä laajalla rosterilla. Kun kuuluttaja lopulta esitteli pelaajat yksitellen kentälle, oli kultamitalitaisto valmis alkamaan!

Taktiikkana oli pitää Kaijansinkko, Riihimäki ja Ansas kurissa puolustuksessa ja juosta nopeita hyökkäyksessä. Coachina toimi jo perinteisesti Calle.        

Ottelun kulku:

Heti pelin alusta alkaen oli selvää, että tässä pelataan kultamitalista ja molemmat joukkueet sen halusivat. Varsinkin puolustus oli erittäin fyysistä heti alusta alkaen ja tuomarit sallivat varsin kovan vääntämisen ja kahvaamisen molemmissa päissä. Korintekopeli ei sinänsä säväyttänyt ja varsin paljon ohiheittoja tuli läheltä ja kaukaa. Katsojat saivat kuitenkin viihdykettä seuraamalla isojen ja ikääntyneiden miesten painia, jossa screeneistä tultiin läpi eikä turhia kierrelty. Valitettavasti PuHu sinänsä oli tottuneempi pelityyliin ja pärjäsikin painissa paremmin, minkä ei olisi pitänyt olla kenellekään yllätys, eikä ToPo Seniorit päässyt juuri ollenkaan juoksemaan nopeita, mikä taas piti olla nimenomaan tarkoitus. ToPo Senioreiden kaikista pisteistä jaksolla vastasivat Pete, Sakke ja Tumppi, mutta prosentit jäivät varsin alhaiseksi. Vastustajilta jakson paras pistemies oli M. Farin (6 pistettä), joka laittoi heti alussa muutaman kauniin kääntöhybärin laidasta sisään ennakoiden ottelun kulkua. Tasainen jakso ToPo Senioreille yhdellä pisteellä, 16 - 15.

Toisella jaksolla piti repäistä, mutta ei onnistunut. PuHu jatkoi omilla vahvuuksillaan ja ToPo senioreiden ohiheittely kaukaa ja läheltä jatkui jopa pahemmin kuin ensimmäisellä jaksolla. Todella paha takaisku saatiin heti jakson alkupuolella kun Rikke loukkasi sinänsä vaarattoman näköisessä tilanteessa pohkeensa/akillesjänteensä ja joutui jättämään kentän lopullisesti loppumatsin ajaksi. Vaikka "(entisiä) juoksijoita" joukkueesta löytyy useampikin, Rikke kuitenkin saa yleensä aikaan flow:n nopeisiin hyökkäyksiin ja nimenomaan nopeita hyökkäyksiä tänään tarvittaisiin. Loukkaantuminen lamaannutti hetkiseksi joukkueen eikä muista takamiehistä ollut pelinrakentamisen paikkaajaksi nopealla varoitusajalla. Muualla kentällä sama paini jatkui, jonka PuHu pystyi paremmin hyödyntämään päästen jo turvalliseen yli 10 pisteen johtoon yhteensä 6 pelaajan osallistuessa korintekoon, Virtanen ja Ansas (molemmat 6 pistettä) etunenässä. ToPo senioreiden hyökkäys takelteli edelleen ja kun Pete jäi poikkeuksellisesti jaksolla nollille (yrityksiä kyllä oli), ToPo Senioreiden pisteet olivat pitkään Juhan kolmen sisäänmenneen vaparin varassa. Lopulta myös Tumppi ja Sakke saivat tehtyä muutaman pisteen, mutta muut pysyivät näkymättömissä hyökkäyksessä, liekö puolustus vienyt voimat. Paska jakso ToPo Senioreille, jonka PuHu vei lopulta 23 - 12, puoliaikatuloksen ollessa sinänsä hyvin saavutettavissa oleva 28 - 38 PuHulle.

Tauolla huilattiin ja päätettiin, että nyt viimeistään juostaan ja ryhdytään laittamaan palloa muutenkin pussiin. ToPo Seniorit halusivat antaa myös yleisölle lahjaksi kultamitalin, ei vähiten Pesosten ja Hailikarin sukulaisten huutelun seurauksena, ja näyttää myös paikalla oleville junnuille mallia miten kultajuhlia vietetään. Musiikki soi ja ToPo Senioreilla fiilis oli edelleen varsin luottavainen, koska 10 pisteen ero olisi täysin kiinniotettavissa ja oletettavaa oli, että PuHu väsyy ennemmin tai myöhemmin - tai ainakin ennemmin kuin ToPo Seniorit. Vaikka ottelu oli ollut varsin kovakourainen alusta saakka, oli pelaajien ja penkin suut pysyneet suhteellisen supussa molemmissa päissä tavanomaista huutelua lukuun ottamatta. Tähän tuli kuitenkin kolmannella jaksolla miltei saman tien poikkeus ja jakson alkupuolella Tumppi nappasi yhden EU:n (vastustaja sai kanssa), Juha hoiti penkkitekun (jota Pete säesti jo perinteeksi muodostuneella "ettekstevoiollahiljaasaatana" karjumisella), Kille yritti kirjaimellisesti puhkoa vastustajan (ns. screenin läpituleminen) ja muutenkin peli koveni entisestään, ja sen mukana tunteet. Tuomareille täytyy antaa pisteet siitä, että pitivät pelin suhteellisen hyvin kasassa ja suurin piirtein samalla tavalla saatiin pelata molemmissa päissä, vaikka toki tuntui siltä, että välillä PuHu hyötyi vihellyksistä enemmän. Pisteiden teko oli edelleen jokseenkin takkuilevaa, mutta jaksolla kuitenkin jo 5 ToPo Senioria pääsi pisteiden makuun.  ToPo Seniorit saivatkin hiljalleen kurottua eroa kiinni jo 3 pisteeseen, kunnes Kaijansinkkon kaksi perättäistä todella tärkeää isoa katkaisi kiri- ja ohitusyritykset. PuHulta lisäksi Virtanen ja Farin jatkoivat tasaisia otteitaan hyökkäyspäässä ja lopulta jakso Puhulle 17 - 16, tilanteen ollessa 44 - 55 viimeiselle kympille lähdettäessä.   

Nyt alkoi olla viimeisiä hetkiä ottaa PuHu kiinni ja mennä ohi, edes pisteellä. ToPo Seniorit kiristivät puolustusta entisestään ja kokeili hetken ajan myös huonolla menestyksellä paikkapuolustusta (idea oli hyvä, toteutus laiska ja huono), mikä johti virhevaikeuksiin ja PuHun johdon kasvamiseen entisestään. Sakke pelasi neljällä virheellä ja Tumppi, Kalle ja Kille saivat kaikki virhetilinsä täyteen jo aikaa ennen pelikellon soimista. Hailikari kuitenkin heräsi jakson puolessavälissä vihdoin varjojen mailta ja kolmen ison myötä piti ToPo Senioreiden kiritoiveita hetken aikaa yllä kunnes vastustajan kyynärpää avasi silmäkulmaan syvähkön (3 tikkiä vaatineen) haavan ja se kirivaihde päättyi osaltaan siihen. PuHu pelasi fiksusti, ei lähtenyt turhaan hötkyilemään ja käytti virheistä annetut vaparit tehokkaasti hyväkseen, tehden yhteensä 13 pistettä viivalta. Etenkin PuHun M. Farin oli jäätävän kova ja teki yhteensä 12 pistettä, Virtasen säestäessä 7 pisteellä. Viimeisiä minuutteja pelattiinkin NBA-tyylisesti todella pitkään ToPo Senioreiden rikkoessa aina kun sai vastustajan kiinni - ero ei kuitenkaan missään vaiheessa kutistunut huomattavasti enää. Runsaspisteinen jakso lopulta ToPo Senioreille 26 - 25, koko ottelun päättyessä 70 - 80 PuHulle.

Ottelun päätyttyä liiton edustajat jakoivat joukkueille mitalit ja salamavalot välkkyivät joukkuekuvien myötä. Yleisökin antoi ToPo Senioreille synninpäästön ja jälkipelit pidettiin Ugarissa, johon myös PuHun pelaajat mahtuivat hyvin huurteiselle. Hailikari jatkoi muutaman ison jälkeen vielä fillarilla Dextran kautta Haartmaniin paikattavaksi….        

Jälkiviisaudet:

Parempi joukkue voitti tänään. PuHu pääsi pelaamaan koko ottelun omilla vahvuuksillaan, kun taas ToPo Seniorit eivät juurikaan päässeet käyttämään tärkeintä vahvuuttaan eli nopeaa hyökkäystä. Toinen vahvuus eli kolmoset onnistuivat kuitenkin varsin hyvin ja 9 kolmosta matsissa on kelpo suoritus. Rikken loukkaantuminen jätti jotain selittelyvaraa, mutta toisaalta rosteri oli täynnä ja kuka tahansa olisi voinut yrittää nousta uudelle tasolle. Koko ottelu oli todella fyysistä vääntöä ja vaati isoilta miehiltä (ja pienemmiltäkin) paljon voimia, mikä näkyi hyökkäyspäässä korintekijöiden kapeutena. Virheiden määrässä tehtiin ottelukohtainen ennätys ja vaikka virheet jakautuivatkin joukkueiden välillä lopulta varsin epätasaisesti (32 - 18), ei tuomareita voi häviöstä syyttää - useat virheistä otettiin tyngäksi jääneen loppukirin aikana. Simppelisti PuHu voitti fyysisen pelin tänään ja käytti tilanteet paremmin hyväkseen. Sinänsä ennakkoon suunniteltu strategia onnistui siinä, että Ansas, Riihimäki ja osin Kaijansinkkokin (poislukien ne saatanan kaksi kolmosta) saatiin pidettyä varsin hyvin kurissa, mutta huikean pelin pelannutta M. Farinia (24 pistettä) ja erittäin tasaisen matsin pelannutta Virtasta (23 pistettä) ei tänään saatu pysäytettyä millään. Vaikka hyökkäyspää takkusi ja prosentit jäivät liian alhaiseksi finaalipeliksi, kaikki ToPo Seniorit ansaitsevat kuitenkin synninpäästön kovan taistelun ja tsemppausasenteen takia. Tänään vaan ei riittänyt, mutta loppujen lopuksi matsista jäi varsin hyvä mieli. Kliseenomaisesti: hopee ei oo häpee vaikka hetken vituttaakin ja kulta olisi ollut kiva. Onnea PuHulle!    

PuHun otteluraportin voi lukea tästä: http://www.puhujuniorit.fi/index.php/seniorisarjojen-uutiset/282-sm40-hukille-seurahistorian-ensimmainen-seniorimestaruus

Ensi vuonna uudelleen. Seuraavaksi saunailtaa suunnittelemaan, johon tässäkin ottelussa saatiin muutama korillinen virvokkeita lisää.  

MVP:

Ottelun MVP:ksi valittiin yksimielisesti Sakke (17 pistettä) tasaisen suorituksen perusteella.

Statsit:

ToPo Seniorit - PuHu M40 70 - 80.

 Topo Seniorit:

Pelaaja

Pisteet 1. jakso

Pisteet 2. jakso

Pisteet 3. jakso

Pisteet 4. jakso

Yhteensä

Kolkit

Virheet

Hailikari

-

-

2

9

11

3

2

Pete

7

-

5

8

20

3

2

Juha

-

3

-

-

3

-

2

Sakke

5

4

4

4

17

-

4

Tumppi

4

5

3

3

15

3

5

Tomppa

-

-

-

-

-

-

2

Ökä

-

-

-

-

-

-

2

Rikke

-

-

-

-

-

-

2

Kalle

-

-

2

-

2

-

5

Pöntti

-

-

-

-

-

-

-

Kille

-

-

-

-

-

-

5

Kari

-

-

-

2

2

-

1

Yhteensä

16

12

16

26

70

9

32

 

PuHu M40:

Pelaaja

Pisteet 1. jakso

Pisteet 2. jakso

Pisteet 3. jakso

Pisteet 4. jakso

Yhteensä

Kolkit

Virheet

Kaijansinkko

-

3

6

4

13

2

3

Kurittu

-

-

-

-

-

-

1

Rissanen

-

-

-

-

-

-

-

Virtanen

4

6

6

7

23

1

2

M. Farin

6

2

4

12

24

-

1

Riihimäki

3

2

-

-

5

-

4

Mäkinen

2

4

-

2

8

-

1

Kivipuro

-

-

-

-

-

-

2

Ansas

-

6

1

-

7

-

4

Yhteensä

15

23

17

25

80

3

18