Otteluraportti ToPo Seniorit - Keravan Ykköskori 8.4.2016

20.4.2016

Finaalipaikka varmistui ja Keravalaiset ulos.

Valmistautuminen:

Otteluun valmistauduttiin kutkuttavassa tilanteessa: PuHu oli varmistanut edellisellä viikolla finaalipaikkansa jatkoaikavoitolla, joten meillä kysymyksessä oli puhtaasti "win or go home" matsi - voitolla varmistettaisiin runkosarjan ykköspaikka ja finaalin järjestämisvastuu, mutta häviöllä jäätäisiin finaalien ulkopuolelle. Sama tilanne oli Ykköskorilla. Joukkueenjohtaja tuskaili tilannetta pitkin viikkoa, koska eihän tän näin pitänyt mennä vaan Kisiksen voittamalla piti olla finaaleissa, ja liitoltakin kysyttiin neuvoa siitä, miten tasapisteissä olevien joukkueiden järjestys ratkaistaan. Spekulaatiot olivat kova ja meilit ja tekstiviestit lauloivat pitkin viikkoa. Tulkinta oli kuitenkin tyly: meidän on pakko voittaa.   

Pelipaikkana oli kaikille entuudestaan tuntematon Töölön Urheilutalo ja aikana myöhäinen perjantai-ilta, jolloin suurin osa jätkistä on yleensä jo kotona saunomassa. Vaikka Tumppi mököttikin pelipaikasta (ja sillä lunasti ensi vuoden joukkueenjohtajuuden), saatiin kuitenkin täysi rosteri kasaan. Jo hyvissä ajoin ennen matsin alkua käytävillä leijui vahva tiikeribalsamin haju (Killellä on kolmea eri lajia vammasta riippuen), josta uimaritkin huomauttivat, ja osa jätkistä venytteli erikseen jumppahuoneessa. Kaikki oli selvästi sisäistäneet matsin tärkeyden.

Coachina toimi jälleen Calle, joka sai vielä jatkaa voitokkaan Kisis matsin seurauksena (toim huom: Calle myöskin esitti myöhemmin eriävän mielipiteen Kisis matsin otteluraporttiin - taktiikka oli kuulemma koko ajan selvä ja raportista puuttui kokonaan maininta taktisesta paikkapuolustuksesta, jolla ToPo Seniorit lopulta matsin ratkaisivat voitokseen - näin varmaan oli). Tämän illan taktiikaksi otettiin peruspeli ja vastustajan väsyttäminen, koska vastustajilla oli ainoastaan 7 kaveria peliasu päällä. Katsojiakin oli paikan päälle kerääntynyt yhteensä 3: yksi perheenisä poikansa kanssa ja perjantai-illan huumassa mölynnyt ToPo-ikoni Aki (Kalliala), joka antoi kentän laidalta jatkuvalla syötöllä ohjeita sekä pelaajille että tuomareille. Matsi oli valmis alkamaan.    

Ottelun kulku:

Ottelu alkoi tasaisesti ja kentän molemmissa päissä tehtiin pisteitä. Vastustajilta oli etukäteen scoutattu vaarallisiksi etenkin Railotie (numero 8) ja Korhonen (numero 9), joiden puolustukseen kiinnitettiin erityistä huomiota. Siinä onnistuttiinkin suhteellisen hyvin ja herrat jäivät yhteensä vain 6 pisteeseen - Ykköskorilta kuitenkin yhteensä 5 kaveria pääsi avaamaan pistetilinsä jo avausjaksolla ToPo Senioreiden puolustuksen vielä hakiessa muotoaan. ToPo Senioreilta Tumppi otti isoa roolia laittamalla sisään kaksi isoa ja Pöntti käytti tappavan trademark hookinsa korin läheisyydestä. Kun sen lisäksi myös Ville, Sakke, Rikke ja Kille onnistuivat pisteenteossa, jakso päätettiin kohtuullisessa 21 - 14 johdossa ToPo Senioreille. Koko jaksoa leimasi heti ensimmäisestä minuutista alkanut mussutus vastustajien kanssa ("haista sinä v***ttu") ja tuomareille, mikä kärjistyi viimeisellä jaksolla. Etenkin Ykköskorilaiset kunnostautuivat joka tilanteesta ja vihellyksestä valittamisesta, mikä toki oli tiedossa jo etukäteen.      

Toiseen jaksoon lähdettiin ratkaisemaan matsia. Pete teki jaksoon huimat 16 pistettä ja Tumppi jatkoi hyvää peliään hyökkäyspäässä 9 pisteellä. Muut eivät sitten pistetalkoisiin kyenneet ja kun Ykköskorilta onnistuivat Railotie, Toppinen (numero 5) ja Rönnholm (numero 21) kukin 7 pisteellä ei ratkaisevaa eroa saatu vetäistyä. Ville ja Sakke(kin) tekivät kuitenkin hyvää duunia Korhosen puolustamisessa ottamalla vasemman käden kokonaan pois näin käytännössä eliminoiden yhden vastustajien ratkaisijoista ja sitä kautta vaikeuttamalla Ykköskorin hyökkäystä. Mussuttaminen jatkui samaan malliin (Aki teki kentän laidalta hyvää duunia tämän osalta) ja tuomarit vihelsivät varsin paljon virheitä molemmissa päissä. Tasainen jakso, jonka ToPo Seniorit vei ainoastaan 27 - 25, puoliaikatuloksen ollessa 48 - 39 ToPo Senioreille. Vielä ei matsi ole ratkaistu, koska Ykkäskori tulee varmaankin lujaa toiselle puoliskolle.  

Puoliajalla uskottiin siihen, että peruspelaamisella ja -jurnuttamisella peli saadaan käännettyä meille vastustajan väsyessä. Ville ja Sakke alkoivatkin juoksemaan nopeita Rikken ja Peten hienoista syötöistä, minkä lisäksi Ville laittoi kaksi isoa sisään, Tumpin kompatessa yhdellä. Lisäksi vastustajilta Korhonen saatiin eliminoitua lopullisesti pois hyökkäyspäästä ja kuumentamalla myös virhevaikeuksiin. Vastustajilta Railotie kuitenkin sinnitteli mukana ja teki hienoilla suorituksilla korin läheisyydestä 9 pistettä jaksoon. Piste-eroa kuitenkin kertyi tasaisesti ja ToPo Seniorit veivät jakson 29 - 20, johdon ollessa tässä vaiheessa jo turvallinen 18 pistettä.

Neljännellä jaksolla ei huippukorista enää nähty. Vastustajat alkoivat väsyä ja Korhonen ja Riistama lensivät ulos viiden virheen saattelemana, samoin kuin meiltä Sakke. Tuomarit kävivät välillä toimitsijapöydällä pyytämässä Akin poistamista katsomosta ja kentällä yksi teku vihellettiin Rikkelle (kiitos kopasta) ja yksi vastustajien Rönnholmille. Nähtiinpä jaksossa sellainenkin erikoisuus, että toiselta tuomarilta paloi lopullisesti käämi ja hän ilmoitti lopettavansa pelin viheltämisen jo ennen päätösvihellystä - siirtyi puhumatta meidän vaihtopenkille, otti kengät pois ja oli lähdössä kotiin varsin tuohtuneena. Tästä luonnollisesti aiheutui yleinen sekaannus ja älämölö kaikkien jakaessa viisautta eri puolilta kenttää ja katsomoa, mutta lopulta toinen tuomari sai ylipuhuttua toisen tuomarin jatkamaan. Näin vältettiin mahdollinen uusintaottelu protestin seurauksena, mutta ainakin joukkueenjohtajalla riitti sympatiaa myös tuomaria kohtaan - sen verran paljon mussutusta kentän joka päässä oli. Tässä vaiheessa isä poikineen oli jo (onneksi) poistunut jo katsomosta. Loppupeli pelattiin laajemmalla rosterilla ja Ökäkin pääsi avaamaan pistetilinsä kauniilla jumpperilla. Vastustajilta Aaltonen (55) otti vahvaa roolia hyökkäyksessä ja teki jaksoon 9 pistettä avaten samalla pistetilinsä, valitettavasti vain hieman myöhässä Ykköskorin kannalta.  Jakso lopulta ToPo Senioreille 20 - 16, koko matsin päättyessä 97 - 75.     

Jälkiviisaudet:

Vaikka Kisis voitto ei vielä tuonutkaan finaalipaikkaa, varmistettiin se lopulta varsin selvänumeroisesti Ykköskoria vastaan. Ottelu ei ollut missään nimessä hienointa korista tällä kaudella, mutta tasaisella ja varmalla tekemiselle otettiin joka jaksosta voitto, mikä lopulta ratkaisi ottelun. Yhtenä avaintekijänä oli myös Korhosen puolustaminen vain 8 pisteeseen, mistä kiitos ToPo Senioreiden takamiehille sekä Akin hyville ohjeille kentän laidalta. Ottelua leimasi vahvasti jo etukäteen ennakoitu mussuttaminen, johon myös ToPo Seniorit sortuivat ehkä ylilatauksesta (tai vastustajan provosoinnista) johtuen. Virheitä vihellettiin paljon, mutta tällä kertaa ne jakautuivat tasaisesti molempien joukkueiden kesken. Yksi huomionarvoinen seikka oli myös se, että Ykköskori ei heittänyt koko matsissa yhtään isoa sisään, ToPo Senioreiden laittaessa 8 isoa sisään suhteellisen hyvällä prosentilla. Joka tapauksessa, ei jäänyt mussuttamista enää matsin jälkeen ja finaalipaikka on varmistettu!    

MVP:

Ottelun MVP:ksi valittiin yksimielisesti Tumppi (24 pistettä) tasaisen suorituksen perusteella ja Rikke (12 pistettä) hyvien syöttöjen ja kaljakopan perusteella.

Statsit:

ToPo Seniorit - Ykköskori 97 - 75.

Topo Seniorit:

Pelaaja

Pisteet 1. jakso

Pisteet 2. jakso

Pisteet 3. jakso

Pisteet 4. jakso

Yhteensä

Kolkit

Virheet

Hailikari

3

-

10

-

13

3

2

Pete

-

16

2

5

23

1

2

Billy

-

-

-

-

-

-

3

Juha

-

-

-

-

-

-

2

Sakke

2

-

8

6

16

-

5

Tumppi

8

9

5

2

24

4

2

Ökä

-

-

-

2

2

-

1

Kari

-

-

-

-

-

-

-

Riku

2

1

4

5

12

-

3

Kille

4

1

-

-

5

-

3

Stinde

-

-

-

-

-

-

-

Pöntti

2

-

-

-

2

-

-

Yhteensä

21

27

29

20

97

8

23

 

Ykköskori:

Pelaaja

Pisteet 1. jakso

Pisteet 2. jakso

Pisteet 3. jakso

Pisteet 4. jakso

Yhteensä

Kolkit

Virheet

Railotie

2

7

9

-

18

-

4

Korhonen

4

2

2

-

8

-

5

Toppinen

4

7

1

4

16

-

3

Rönnholm

2

7

4

3

16

-

4

Riistama

2

-

4

-

6

-

5

Voutilainen

-

2

-

-

2

-

1

Aaltonen

-

-

-

9

9

-

3

Kuoppala

-

-

-

-

-

-

-

Yhteensä

14

25

20

16

75

0

25