Hallitus|Valmentajat

Ricoh - syksyn toistoa

27.1.2017

Kevätkauden alkajaisiksi Topo 2007 mikropoikien joukkue osallistui viikonloppuna 20.-22.1. suureen Ricoh-turnaukseen. Turnauksessa on yhteensä satoja joukkueita eri sarjoissa, ja pelejä pelataan eri puolilla Vantaata. Pääkaupunkilaisena joukkueena iso osa turnauksen järjestelyistä jää kokematta, kun emme tarvitse yöpymistä, ruokailuja tai bussikuljetuksia.

 
Vuosi sitten joukkue voitti turnauksessa oman sarjansa puhtaalla pelillä voittaen kaikki viisi otteluaan. Vaikka puolustimmekin kultaa, oli syksy ollut kaikkea muuta kuin voitosta toiseen kulkemista. Tarkoitus turnauksessa, kuten sarjapeleissäkin, oli kuitenkin tehdä parhaansa, nauttia koripallosta ja katsoa mihin se riittää. Osallistuimme mikropoikien kilpasarjaan, jossa oli mukana 12 joukkuetta. Turnauksessa olisi olla mikropojilla myös challenger-sarja.
 
Turnauksen ensimmäinen peli oli perjantai-iltana Espoon EBT Blastoise -joukkuetta vastaan. Ottelu lähti alusta pitäen oikeaan suuntaan pisteiden valossa ja pelistä muodostui lopulta täydellinen Emil-show. Topo voitti pelin 30-21, josta Emil teki 24. Pelitilanteet jakautuivat kuitenkin tasaisesti joukkueelle. Pelissä nähtiin muun muassa koko turnauksen sykähdyttävin tilanne, jossa Topo pääsi kolme yhtä vastaan läpi. Niilo kuljetti keskellä, syötti haamusyötön laitaan Emilille, joka pussitti puolestaan helposti. Benjamin puolestaan repi levypalloja tsempparipalkinnon arvoisesti.
 
Toinen peli oli lauantaina puolestaan Hongan Rainbow-joukkuetta vastaan. Topo on hävisi syksyllä kaikki pelinsä Hongan eri joukkueille ja sama tahti jatkui edelleen. Peli oli pahimmillaan 48-13 Hongalle. Pelin lopussa Topo sai aivan erilaisen vaihteen päälle ja viime hetket päättyivät Topolle 4-10. Lopputulos kuitenkin 52-23. Topon pisteet jakautuivat tällä kertaa hyvin tasaisesti. Tuloksena oli siten alkusarjan toinen tila mutta pääsimme cup-muotoisiin loppupeleihin.
 
Kolmas peli oli lauantaina illalla Kaarinasta kotoisin olevaa Ura Basketia vastaan. Ura voitti syksyn aloittaneen Tallink-turnauksen Topon nenän edestä ja tiukka peli oli tästäkin odotettavissa. Pelistä jäi lopulta lähinnä mieleen virolaisten tuomarien ja valmentajien väliset erimielisyydet. Molemmmilla joukkueilla oli melko paljon virheitä. Pelin tulos oli lopulta 37-20 Ura Basketille. Häviön seurauksena pääsimme pelaamaan sijoista 5-8.
 
Neljäs peli oli sunnuntaiaamuna kahdeksalta Tampereen Pyrintöä vastaan. Topo oli väsynyt mutta niin oli vastustajakin. Ja tuomarit vasta väsyneitä olivatkin. He eivät nimittäin päässeet edes paikalle pelin alkuun. Alkuihmettelyn jälkeen Pyrinnön väkeä ryhtyi pelin tuomareiksi ja lopputuloksena oli turnauksen parhaat tuomarit! Puoliajalla toisen pyrintöläisen korvasi virolainen tuomari ja tuomaroinnin taso laski taas heti. Peli oli puoliajalle asti tasaista mutta Pyrintö voitti kuitenkin 14-25. Tällä kertaa Ippu vastasi pisteistä pääasiassa.
 
Viides ja viimeinen peli oli sunnuntaina iltapäivällä HNMKY:tä vastaan. Peli alkoi erittäin hyvällä pelillä sekä puolustus- että hyökkäyspäässä. Tätä vaihetta kesti kuitenkin vain hetken ja lähes pelin loppuun saakka puhti oli pelistä poissa. Lopussa taas joukkue näytti osaamistaan yrittämällä täysillä. Pelin lopputulos oli 21-31 Pyrinnölle.
 
Turnauksesta jäi mieleen ainakin tuomarien toiminta. Virolaisten tuomarien kanssa kieliongelma on varmaan osaksi syynä ongelmiin mutta heillä oli myös vähän omat sääntönsä esimerkiksi vapaaheittoviivan ja kentän reunojen sijainnista. Vapaaheittoviivan saa kuulemma erään tuomarin mukaan ylittää myös tässä ikäsarjassa vapaasti.
 
Joukkueen yrittäminen jäi monessa pelistä parhaalta tasolta. Taitotaso riittäisi paljon enempäänkin. Yhtenä merkkinä epäyrittämisestä on se, että joukkue ei juurikaan saanut vapaaheittoja. Jos korille olisi yrittänyt ajaa vahvemmin, olisi vastustaja joutunut rikkomaan välillä. Näin ei kuitenkaan tapahtunut. Peli ajautui monesti kentän reunoille ja sieltä heikkoihin heittoyrityksiin. Myös oman pään levypallot jäivät monesti ottamatta - tai edes yrittämättä ottaa. Omaan hyökkäykseen on vaikea lähteä, jos ei saa ensin palloa.
 
Lopputuloksena turnauksesta oli yksi voitto viidestä ja kahdeksas sija. Peleistä olisi ollut ehkä kaksi lisää voitettavissa mutta joukkueiden taso on noussut yleisesti ottaen kovasti. Joukkue vilautteli kuitenkin välillä myös osaamistaan. Syötöt löysivät omia pelaajia, hienoja heittoja meni sisään ja puolustus katkoi vastustajan hyökkäyksiä. Kokonaisuutena turnaus oli kuin syksy pienoiskuvassa: välillä menee hienosti mutta vastustajilla menee keskimäärin vähän paremmin.