97-poikien EYBL-tuliaisina kahden mestarin päänahat ja 1.divisioona sarjapaikka

1.3.2012

Tallinnassa käydyssä kolmannessa EYBL-osaturnauksessa ToPon tavoite oli raapia tarvittava määrä voittoja sarjapaikan säilyttämisen kannalta. Munkkalaiset venyivät taas oikeassa kohdassa ja nipistivät kaksi komeaa voittoa viidesta matsista. ToPon paremmakseen saivat todeta ensin Puolan mestari WKK Wroclaw pistein 61-53 (34-21), ja Venäjän mestari SDJSOR Samara tuloksen ollessa komea 56-31 (27-16). Lienee ainutlaatuisia voittoja suomalaisessa koripallossa.

Näillä voitoilla heltisi 12. tila 16 joukkueen sarjassa.
Sarjassa kaksi viimeistä putoavat ikäluokan 2.divisioonaan ja 14. joukkue karsii paikastaan 2.divisioonan kärkijoukkueiden kanssa.

1997 ikäluokan nuorten eurosarjan eliittidivisioona on huipputasokas. Tästä hyvänä esimerkkinä on isojen korismaiden Venäjän ja Puolan mestarijoukkueiden tyytyminen osaturnauksen jumbosijoille.
Sarjassa on nyt mukana pohjoisen pallonpuoliskomme kaikki parhaat joukkueet. Esimerkkinä mainittakoon perinteisesti kovia junnujoukkueita tuottavista Latviasta tai Valkovenäjältä ei selvinnyt 1.divisioonan karsinnoista itse sarjaan ainoatakaan.

Kulunut EYBL-vuosi oli parasta mahdollista oppia ToPon kundeille. Yhteenkään otteluun joukkue ei lähtenyt ennakkosuosikkina ja jokaisen onnistumisen eteen sai tehdä valtavan määrän töitä .Voittaminen näissä turnauksissa ei ole todellakaan helppoa. Varsinkin hyökkääminen fyysisiä, hyvinliikkuvia ja organisoituja joukkueita vastaan oli paras mahdollinen haaste. Yhtään helppoa koria oli turha anoa.

Lohduttavinta on huomata, kuinka kausi kaudelta, turnaus turnaukselta ja ottelu ottelulta suomalaiset saavat kiinni takamatkaa aivan maanosan terävimpään kärkeen. Yksittäisissä otteluissa ToPo pystyi jo pistämään hanttiin huipuille, kuten sarjan jaetulle piikkipaikalle sijoittuneelle  Ukrainan mestari Donetskille, häviten nitro-kamppailun kahdella pisteellä.

Seuraavan askeleen ottaminen eli oman suoritustason nostaminen ja peliesitysten vakiinnuttaminen vaatii tuplamäärän töitä niin omatoimisesti kuin harjoitus-saleilla. Sarjapaikan ollessa plakkarissa ensikaudeksi, on ToPon pojilla taas puolivuotta aikaa kehittää henkilökohtaisia ominaisuuksiaan vastaamaan huippuhaasteeseen EYBL-kaudelle 2012-2013.

Epäviralliset otteluraportit täältä