Hallitus|Valmentajat

Eero Erkon muistokirjoitus

12.3.2019

Erkon muiston kunniaksi pidettiin hiljainen hetki ToPon miesten ottelussa 2.3.2019. Muistokirjoituksen on kirjoittanut Eeron pitkäaikainen ystävä, ToPon kunniapuheenjohtaja Tom Hynninen

Eero Erkko, s. 1.7.1940, oli hyvä ystäväni ja yksi koripalloseura ToPo:n erittäin vahvoista henkilöistä aikanaan 60- ja 70-luvuilla, jolloin seura kasvoi ja voimistui. Oli helppoa olla puheenjohtajana, kun vierelläni oli sihteerinä Eero, nuoruudessaan innostunut lintubongari, joka sai lempinimen ”Muna”. Samanlainen suuri innostus sävytti hänen suhdettaan myös koripalloseura Torpan Pojat ry:hyn.

Johtokunnan l. nykyään hallituksen sihteeri oli tuolloin enemmänkin toiminnanjohtaja, jolle ei maksettu mitään palkkaa. Torpan Pojat ry -urheiluseura oli v. 1951 ottanut meidät, kokonaisen koripallojoukkueen, HOK-Veikot kolmosen (nykyään Pantterit), kun olimme luvanneet itse maksaa kaikki kulut. Faktisesti Munkkiniemen koripallo alkoi vuodesta 1953, jolloin meidät noteerattiin lehdistössä ensimmäisen kerran.

Ylioppilaaksi Eero Erkko kirjoitti Munkkiniemen yhteiskoulusta ja siirtyi lukemaan oikeustieteitä Helsingin yliopistoon. Opintojen ohessa hän teki työuraa Pohjola-yhtiön palveluksessa aina eläkeikään asti. Töiden ohella käytimme runsaasti aikaa ToPo:n koripallon hyväksi. Tapanamme oli kokoontua lähes päivittäin Kluuvikadun Fazerilla puoli kahdeltatoista ”Halva Tolvalla” suunnittelemassa seuramme silloista ja tulevaa asemaa suomalaisessa koripallossa. Elimme ripeätä kasvun vaihetta. Pian joukkoon ilmaantuivat taitavat pelaajat Jorma Pilkevaara ja Lars Karell, voimakaksikko, jonka siirtyminen sittemmin Tapion Honkaan katkaisi mielikuvat puhtaasta amatööripalloilusta.

Eero Erkko oli luotettava ihminen, joka lupasi paljon ja piti myös sanansa. ToPo matkusti, menestyi sarjoissa, koulutti junioreita ja vietti yhteisesti vapaa-aikaa. Eero oli näkyvillä lähes joka paikassa. Häneen saattoi ottaa yhteyttä milloin tahansa ja asia sai tarvittavan käsittelyn. Erkko-nimi on kuuluisa muistakin yhteyksistä ja kerran Eero soitti ja sanoi: Kuule Tommi, minä olin hetken aikaa rikas mies, sen toisen Erkon varat kävivät lyhyen ajan minun tililläni!

Hallituksen pöytäkirjat olivat taidolla laadittuja. Eero osallistui innolla ja taidolla ToPo:n ja KiPo:n yhdistymisneuvotteluihin. Samankaltaisen tapahtuman soisi syntyvän ToPon ja Mukin kesken. Hänen valtakaudellaan luotiin vankka pohja paikkakunnan ykköslajille väheksymättä mitenkään monien muiden saavutuksia. Riemukseni saatoin lukea ToPo:n kausijulkaisusta 2018 – 2019 puheenjohtaja Tumppi Kohilan sanat: ” Vaikka ToPolla on pitkä historia miesten mestaruussarjassa, uskomme että jonain päivänä palaamme sinne.” Liiga-sana ei vielä nähtävästi kaikkia miellytä.

Eläkkeelle siirtymisen jälkeen Eero ja vaimonsa Kaarina matkustelivat mielellään ja antoivat aikaansa perheelleen, jonka kanssa samassa pihapiirissä asuvina lastenlasten oli helppo pitää heihin yhteyttä. Eeron äkillinen poistuminen keskuudestamme oli traaginen tapahtuma. Olimme sopineet Halva Tolva -tapaamisen talviloman jälkeen samalla kertaa myös Juhani Halisen kanssa. Yhdessä me kolme vierailimme kauan sitten koripallon EM-kisoissa Liegessä, Belgiassa, ja meillä oli niin mukavaa…

Helsingissä 6.3.2019

Tommi Hynninen

ToPo:n kunniapuheenjohtaja